Янка Рупкина след операцията пред NOVINITE.BG: Господ и близките ми бдят над мен!

Янка Рупкина след операцията пред NOVINITE.BG:  Господ и близките ми бдят над мен!

Снимка: Личен архив

A A+ A++ A

КОЯ Е ТЯ

Янка Рупкина е родена на 15 август 1937 г., макар официално датата да фигурира като 25-и, в бургаското село Богданово. Започва да пее от съвсем малка, а на 22 години печели първата си награда от събор-надпяване. Там я откриват за Ансамбъла за народни песни към БНР и тя над 30 години е негова солистка. Прави много записи за радиото, издава няколко грамофонни плочи в "Балкантон“, снима много филми за БНТ. За изключителното си вокално майсторство е удостоена с многобройни награди, а творческата й кариера включва над 35 хиляди концерта у нас и в чужбина. В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“.

Именно с триото Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“. Солист е и на първия ансамбъл „Мистерията на българските гласове”, с който е носителка на Грами през 1990 г. (за албума Le Mystere des voix bulgares. Volume Two - от френски "Мистерията на българските гласове. Част 2". Иначе, албумите им няколко пъти са номинирани за "Грами", последно - през 1994 г. за албума с коледни и лазарски песни "Ритуал".) През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден „Кирил и Методий“. Почетен гражданин е на Бургас от 2017 г.

Снимка: Личен архив

Голямата народна певица Янка Рупкина най-неочаквано претърпя операция на жлъчката преди месец, наложителната интервенция беше извършена във Военно-медицинската академия в София, а за възстановяването й се грижеше екип от опитни лекари. Тя вече е вкъщи, но не е „на крака”, въпреки че вече се съвзема от премеждието.

„Едва сега идвам на себе си. Уж лека операция, уж по модерному, но трудно се възстановявам, защото отслабнах много и нямам сили за нищо”, сподели Янка пред медията ни. „Още докато бях във ВМА, хич не се хранех, заслабнах много. Сега синът ми – горкият, се грижи за мен, помага ми. При него съм, в кв. Борово. Снаха ми също се обажда и идва да се грижи за мен, със сестрите си се чувам редовно, дават ми кураж да се оправя по-бързо”, разказва тя. Въпреки че е разведена със сина на певицата, снахата често пътувала от Хасково до София, за да наглежда свекърва си, да й пазарува, чисти и да й помага.

Сред хората, които й се обаждат с пожелание за бързо възстановяване са нейни приятели и колеги от страната и чужбина, роднини – близки и далечни, дори непознати хора, докопали се неизвестно как до телефонния й номер.

Но осоебено я трогнало и стоплило сърцето й обаждането от кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът на морския град проявил изключително внимание и обещал на почетната си гражданка: „Каквото Ви трябва, насреща съм!”

Снимка: Личен архив

Певицата е благодарна за вниманието и загрижеността на всички, които я подкрепят в този труден за нея момент: „Благодаря на всички приятели, които се обаждат да ме подкрепят, които милеят за мен! Благодаря и на близките си, които се грижат за мен! Особено съм благодарна и на квета на Бургас Димитър Николов за вниманието! И, разбира се, на Господ и на лекарите от ВМА!”, не спира да нарежда благодарността си певицата.

Болките в жлъчката я споходили изневиделица и я пратили по доктори: „Изтърпях големи болки! Получих внезапна криза на жлъчката, 15 дни ми правиха изследвания във ВМА, защото аз не вярвах, че е от това, мислех, че може да е нещо друго. А трябваше веднага да легна на операционната маса, както ми казаха докторите... Накрая, разбира се, ме оперираха, много бяха внимателни лекарите, бях настанена във ВИП стая, полагаха големи грижи за мен. А като ме изписаха, дойдох при сина ми Росенчо”, откровена е за здравословните си перипетии.

И тъй като все още е на легло, макар и вкъщи, изпълнителката е принудена да преустанови всякаква певческа дейност и да откаже предвидени по график записи, снимки, участия.

„Имах и покани за чужбина, които трябваше да отменя. Преди дни трябваше да снимам и за новогодишната програма на тв Евроком, но не можах да отида, защото нямам сили и съм отслабнала много”, уточни тя.

И понеже в момента в страната ни върлува „коктейл” от вируси, взема всякакви мерки, за да се предпази, което включва, естествено, и самоизолацията й у дома: „Лекарите специално ме предупредиха да се пазя от върлуващите няколко вируса и дори не си показвам носа навън. А и вкъщи не идват чужди хора, изключение прави една медицинска сестра, която ми слага инжекции с витамин В12 – малко да се подсиля. Тя носи маска, когато е тук”, пояснява.

Въпреки многото покани от роднини и приятели да прекара коледните и новогодишни празници с тях, Рупкина, която навлезе в средата на 80-те си години, най-вероятно ще празнува вкъщи с най-близките си. „Иска ми се да мога да прекарам Коледа с една моя приятелка – Маргарита, която живее в Дружба – ще ме закарат и върнат с кола, а и синът ми малко ще си почине от грижите за мен”, обяснява тя. „Но много зависи как ще се чувствам тогава”.

През последните дузина години съдбата нанесе серия тежки удари върху Янка.

Един от тях е загубата през 2011, дни след Нова година, на най-близката й приятелка - друга наша космическа певица – Надка Караджова, известна като Славеят на Тракия. Рупкина разказва, че е съчинила песен насън за нея, след като Надка се явила в съня й и двете запели непознатите още ноти и думи. Ето какво сподели тя за преживяването си в интервю: „Една нощ преди няколко години сестричката Надка ми се яви в съня. Беше усмихната и лъчезарна, както и приживе, от нея буквално струеше доброта. Беше приседнала на ръба на леглото ми, поговорихме си и накрая попяхме. Когато се събудих, усещането беше невероятно - сякаш не е било сън, а тя още е в стаята! Песента, която пяхме в съня ми, не ми беше позната, но звучеше в главата ми. Като станах, записах текста, а по-късно изтананиках мелодията в студио и така я възпроизведоха музикално, а аз я изпях. Аранжимента на песента го прави един датчанин. "Песен за Надка" е много тъжна, но извира от дълбините на душата ми и съм вложила всичките си емоции и спомени, свързани с моята скъпа приятелка.”

През 2018-а пък смъртта отнема любимият й брат само ден преди юбилейния й 80-и рожден ден, а за празника си тя трябва да изнесе голям юбилеен концерт... "Сърцето ми се скъса! Брат ми не издържа, беше дълго време в кома в болницата в Бургас”, още тъгува тя. Въреки дълбоката си мъка певицата се стяга и на другия ден се изявява на събитието.

5-годишната Янка с брат си и братовчедката Донка. Снимка: Личен архив

Друго сериозно премеждие, разклатило здравето й, е кончината на съпруга й, с когото бяха неразделни над шест седетилетия. Националът по борба Георги Рупкин е създал стотици млади борци. Родом е от Странджанския край, майстор на спорта и заслужил треньор. Двамата с Янка се запознават в Бургас, имат син Росен, внуци, а и правнук. През 2018-а Георги остава на легло след прекаран инсулт, а съпругата му бди над него с грижи до последно. Той си отива от този свят през март 2020 г., на 90-годишна възраст. „Погребах мъжа си и осиротях!”, каза тогава легендата в народното ни пеене. „Георги ми беше баща, любим, приятел, всичко!“, признава тя.

Янка със съпруга си Георги и сина им Росен. Снимка: Личен архив

По време на пандемията от коронавируса Янка се заразява и боледува тежко, а дългият постковид синдром при нея се изразява в проблеми със сърцето. Тя периодично влиза в болница заради това, но лекарите успяват да я изправят на крака.

Не малко нерви хвърля певицата през годините и в гражданската си борба с монополите, срещу Синята и Зелената зони в столицата, както и в споровете си за достойна доживотна пенсия (която накрая получи през 2015-а), а и с общинари в Бургас, които преди време не искаха да й дадат почетният знак на града, защото нямала достатъчно заслуги...

Янка на протестен митинг срещу монополите. Снимка: ГД "ДНЕС"/БУЛФОТО

Изпълнителката на емблематичната "Калиманко, денко, мари хубава" успява постепенно да си върне кондицията след всеки съдбоносен удар, който получава, и вярва, че Господ бди над нея и я закриля, за да радва с песните си народа.

Президентът Росен Плевнелиев връчва на Янка Рупкина ордена „Кирил и Методий“. Снимка: БТА

Преломен момент в живота й несъмнено е трагичната самолетна катастрофа от 21 декември 1971 г., когато освен легендарната изпълнителка на „Една българска роза” Паша Христова загиват още десетки наши певци и танцьори, пътуващи на концерт в Алжир. Сред пострадалите в инцидента са редица музиканти, сред които и покойните вече Мария Нейкова и Борис Годжунов. Янка Рупкина също е в злополучния самолет, но оцелява по чудо, макар и с тежки обгаряния „от главата до петите”. Силно предчувствие за трагедията я споходило ден преди нея.

Снимка: Личен архив

„Не зная дали беше предчувствие, но сънувах странен сън, който си има и предистория. Исках да си купя черни обувки с три каишки за националния костюм, с който пеех, но така се случваше, че където и да идех, все не можех да си намеря такива. В съня ми през нощта преди катастрофата видях, че след концерт си купувам мечтаните обувки от голям магазин в някакъв град в бившия вече СССР. Обух ги насън и много се харесах с тях! И изведнъж те изчезнаха от краката ми, а аз се озовах в старите си обувки!”, спомня си тя.

И досега е убедена, че самолетът не е пламнал случайно, а е бил разменен с втори, който е бил предназначен за „големците”, които също трябвяло да летят за концерта в Алжир...

Така 21 декември се превръща в неин „втори рожден ден”, както тя самата нарича оцеляването си в жестоката катастрофа.

Лъчезарна и общителна, винаги усмихната, но до болка откровена, добра и искрена като човек, здраво стъпила на земята, по нищо не личи, че Янка Рупкина осъзнава славата си, макар че гласът й е звучал по цялата планета, а пред таланта й са се прекланяли световни знаменисти...

Екипът на NOVINITE.BG пожелава бързо възстановяване на Янка Рупкина!

Ани Романова

#Янка Рупкина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници