След нападенията в Червено море: Гърция съветва корабите да избягват йеменски води

След нападенията в Червено море: Гърция съветва корабите да избягват йеменски води
A A+ A++ A

Гърция съветва търговските кораби, плаващи в Червено море и Аденския залив, да избягват йеменски води, да поддържат само необходимия екипаж на мостика и да следят съобщенията на морските власти, за да избегнат атаки в този район, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 20 процента от световния търговски флот от гледна точка на товароподемност е собственост на гърци, напомня агенцията.

В събота беше издадена препоръка на Министерството на корабоплаването, тъй като неотдавнашните нападения на свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси принудиха водещи корабни компании да променят маршрута си през нос Добра надежда, за да избегнат Суецкия канал - най-краткия между Европа и Азия.

Според документа, видян от Ройтерс, корабите трябва да провеждат учения за противопожарна безопасност за редовна проверка на оборудването си преди да достигнат водите на Йемен. Препоръчва се също да плават през южната част на Червено море и пролива Баб ел Мандеб през нощта.

Хусите, които контролират голяма част от Йемен, казват, че атаките срещу кораби са в отговор на израелската военна кампания в ивицата Газа и че ще продължат докато Израел не спре офанзивата.

Нападенията започнаха да оказват влияние върху световната търговия и накараха САЩ да започнат многонационална операция за защита на търговията в Червено море.

Гърция води разговори с представители на ЕС и САЩ и е готова да се включи във всяка инициатива за морска сигурност, заявиха днес правителствени представители, като се позоваха на министъра на корабоплаването Христос Стилианидис, отбелязва БТА.

#Червено море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници