Любопитни традиции на Нова година от близо и далече

Любопитни традиции на Нова година от близо и далече

Pixabay

A A+ A++ A

Настъпването на Нова година често пъти е съпроводено с пищни празненства. Това е и времето, в което хората се отдават на обичаите, вярвайки, че изпълняването на съответните ритуали че ще им донесе късмет, щастие и здраве. Всяка нация има своите традиции за посрещане на новата година. Предлагаме ви някои от по-интересните.

  • В Ирландия гонят злото с парчета хляб

На Нова година в Ирландия нито една врата на къщата не трябва да бъде затворена. Обичаят е в памет на мъртвите. Поверието говори, че нашите починали роднини могат по-лесно и незабележимо да дойдат при нас и да празнуват.

Първият човек, който напуска къщата след Нова година, трябва да е мъж - тъмен и висок, за да донесе просперитет в дома. Ако обаче от семейното огнище излиза червенокосо момиче, късметът няма да е на страната на живеещите в него. Любопитен факт е, че за да прогонят злото, местните хора хвърлят парчета хляб по външните стени на домовете си.

  • 108 камбани бият в храмовете на Япония

В Япония във всеки будистки храм на връх Нова година бият 108 камбани. Така местните жители молят за опрощение на греховете им.

Що се отнася до типичната гастрономия на този ден, тошикоши-соба винаги присъства на трапезата - това е много дълга юфка, с която се храни цялото семейство.

  • На Филипините жените обличат дрехи на точки

На Филипините на този ден жените обличат дрехи на точки и носят банкноти в джобовете си - за късмет през новата година. Местните считат, че точката представлява монета, която от своя страна символизира просперитет и здраве. Настъпи ли полунощ, филипинките правят пръстени от банкнотите.

Кръгли са и плодовете, които местните хора слагат на масата на този ден.

Децата пък скачат по 12 пъти в полунощ (колкото са месеците в годината), за да станат по-високи и по-силни.

  • В Южна Африка хвърлят мебели през прозорците

В Йоханесбург, столицата на ЮАР, за просперитет хората изхвърлят стари мебели през прозорците. Местните власти дори пускат хеликоптери на Нова година, които обикалят страната и съобщават за опасности при голямото почистване на домовете.

На Нова година на местните хора е забранено да вървят в близост до жилищни сгради.

  • В Естония се хранят по 7,9 или 12 пъти

Според естонските обичаи, за да си осигурите година, пълна с просперитет и богата трапеза, в деня преди Нова година трябва да се храните 7, 9 или 12 пъти. В празничните дни в столицата Талин може да се насладите на традиционна кухня, в която влизат картофени салати, колбаси и др.

  • В Испания разхождат куфари за нови пътешествия

Чували ли сте за традицията на испанците, според която на Нова година те задължително хапват по 12 зърна грозде едно след друго? Поверието гласи, че по този начин жителите следват ритъма на 12-те камбани на Пуерта дел Сол. Традиция, която привлича късмет.

Някои упорити пътешественици пък, изнасят куфарите си на улицата, вярвайки че по този начин през годината ще посетят много и различни дестинации.

  • В Италия носят червено бельо

Малко след Коледа магазините в Италия зареждат червено бельо в големи количества. Традицията повелява в новогодишната вечер да се носи бельо в огнения цвят.

Почти същия обичай прилагат и в някои южноамерикански държави. Там цветът на бельото определя каква ще е новата година. Така например, ако сте в червено, ще срещнете любовта, ако сте в жълтеникаво - ще забогатеете. Белият цвят символизира мир.

  • В Дания трошат чинии и чаши

Докато южноафриканците изхвърлят вещите си, то датчаните взимат всички счупени или неизползвани чинии и чаши и ги трошат във вратите на къщите на своите приятели и роднини. Колкото повече счупена посуда има пред даден дом, толкова по-успешна ще бъде годината на живущите в него! Такова е поверието.

  • В Сибир местните хора танцуват в река с елха

В Сибир мъжете и жените на Нова година скачат в река с елха. Дръвчето първоначално потъва. Но всички танцуват и пеят около него с алкохол в ръцете се, докато то не излезе на повърхността. Легендата говори, че по този начин жителите оставят старата година под леда и посрещат новата на повърхността.

  • В Аржентина късат старите бумаги

Дневник с двойки, стари сметки за ток, надраскани тетрадки за домакинска работа. Жителите на Аржентина разкъсват старите бумаги на парчета и ги изхвърлят през прозорците на домовете си.

Смята се, че по този начин човек се освобождава от баласта, натрупан през последните 12 месеца.

  • В Шотландия първият гост носи хляб със стафиди

Шотландците вярват, че късметът на домакинството през цялата година ще зависи от първия човек, който влезе в къщата им през новата година. Ако гостът дойде с бутилка уиски (символ на забавлението), традиционен бял хляб със стафиди (символ на просперитета) и парче въглища в ръцете си (символ на топлина), ще има изобилие през годината.

  • В Германия топят олово върху свещ

В Германия хората топят малки парченца олово в лъжица върху свещ, след което изливат течността в студена вода. Странните форми от Bleigie?en (изливане на олово) трябва да разкрият какво ще донесе предстоящата година. Ако оловото образува топка, късметът ще се търкаля към вас. Формата на корона означава богатство, кръстът - смърт, а звездата щастие.

  • В Еквадор горят кукли с лица на политици

В Еквадор хората изработват подобни на плашило кукли на политици, поп звезди или други обществени фигури и ги палят. Изгарянето на ano viejo (стара година) има за цел да унищожи лошите енергии от последната година и да проправи път на позитивните за новата. Плашилата са направени от стари дрехи, пълнени с вестник или дървени стърготини и на главата им има маска. Еквадорската традиция вероятно е възникнала в Гуаякил през 1895 г., когато епидемията от жълта треска е засегнала града, а ковчезите с дрехи на починалия са били изгаряни за пречистване.

  • В Гренландия приготвят ястие цели 7 месеца

В Гренландия също имат рядка традиция за новогодишната нощ. За вечеря там се приготвя деликатес, наречен кивиак, който се прави от месото на водната птица алка. Любопитното е, че месото се яде сурово, мацерирано в кожата на тюлен, която се навива, за да не пропуска въздух. Приготвянето на ястието отнема цели 7 месеца.

  • В Румъния питат животните за късмета

Фермери и собственици на животни в съседна Румъния се опитват да говорят с животните в новогодишната нощ.

Вярва се, че ако животновъдът чуе какво му казва животното, всички в дома ще се радват на късмет и здраве през годината, пише Standartnews.com.

#Нова година #традиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници