Уран и какао: кои инвестиции докараха много пари през 2023 година

Уран и какао: кои инвестиции докараха много пари през 2023 година
A A+ A++ A

От различни сектори като крипто акциите до значими играчи като "Великолепната седморка" и създателите на лекарства за отслабване като Ozempic, по-широкият пазар отбеляза значителни печалби през тази година.

Сред тях обаче се появиха няколко неочаквани победители, които могат да се похвалят със значителна възвръщаемост през 2023 г.

От възраждането на ценена от хилядолетия марка за търговия на дребно до критичен елемент в отказа от изкопаеми горива – тези пет по-малко известни актива демонстрираха забележителен растеж, пише cryptodnes.bg.

Solana (SOL)

Въпреки предизвикателствата, с които се сблъскаха много алтернативни монети през 2022 г., включително крипто зимата и срива на FTX, Solana направи впечатляващо възстановяване през 2023 г., поскъпвайки с над 660% през тази година.

Към момента на писане на статията стойността на монетата възлиза на $101. Забележително е, че задържаният крипто магнат Сам Банкман-Фрийд подкрепи токена, като закупи Solana за едва $0.20, използвайки средства от Alameda, сестринската търговска компания на FTX.

Уран

Възраждането на ядрената енергетика на фона на глобалното отдръпване от изкопаемите горива доведе до рязък ръст на цените на урана през 2023 г. През ноември цените надхвърлиха $80 за първи път от 15 години, което привлече хедж фондове да инвестират в акции на добивни компании и уранови деривати.

От Bloomberg Intelligence отбелязаха зашеметяващия 125% скок на цените на урана от края на 2020 г. насам, придружен от двадесеткратен ръст на активите на урановите ETF в рамките на същия период.

Какао

Неблагоприятните климатични условия, включително проливните дъждове в Западна Африка и ветровете “харматан” в Кот д’Ивоар, оказаха сериозно въздействие върху реколтата от какао.

От Bloomberg съобщиха, че тези метеорологични условия са предизвикали най-значителния скок на цените на какаото от 2008 г. насам. Последните доклади сочат, че цените се движат на 45-годишен връх, като фючърсите се търгуват за над $4,000 за метричен тон, а най-активният договор за какао достигна $3,588 на 18 декември.

Акции на Abercrombie & Fitch

Емблематичната модна сила на хилядолетието от 2000-те години се завръща по забележителен начин, привличайки положителното внимание на инвеститорите. Със забележителния си ръст от 290% през тази година Abercrombie & Fitch отрази успеха на големи технологични гиганти като Nvidia и Meta.

Компанията надмина прогнозите за приходите в последния си тримесечен отчет, като се похвали с продажби за $1.06 милиарда и повиши прогнозите си за продажбите от 10% на 12%-14%. Забележително е, че нетните им продажби са се увеличили с 30% на годишна база през тримесечието, което се противопоставя на прогнозите за тенденциите в потребителските разходи. Марката изпреварва своите конкуренти в стремежа си да получи по-голям дял от младежкия пазар.

Зехтин

Европа се сблъска със значителен спад на реколтата от маслини поради тежка суша, което доведе до значителен недостиг на зехтин и последващ скок на цените. Международният съвет по маслиновите продукти съобщи за почти 50% увеличение на цената на екстра върджин зехтина от предходната година, достигайки $0.23 за унция.

От Financial Times изтъкват, че поради ескалиращите цени са се увеличили кражбите на маслини и зехтин, което дори е накарало някои гръцки предприемачи да продават продукта като луксозна стока в чужбина.

#какао

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници