Риболовците готвят масови протести, не искат вятърни електроцентрали в морето

Риболовците готвят масови протести, не искат вятърни електроцентрали в морето
A A+ A++ A

В края на миналата година група депутати внесоха законопроект за разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море в района на Шабла. Това, според вносителите, ще донесе огромни ползи на добричкия регион чрез разкриването на работни места и осигуряването на инвестиции в инфраструктурата на сушата.

По думите на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ в морето около Шабла за няколко години могат да се изградят поне 6 гигавата мощности, с което би се гарантирало енергийната независимост на страната ни. Той дава за пример и съседна Румъния, където подобни ВЕИ съоръжения вече са изградени в морето.

Тази идея обаче среща отпор от страна на рибарската общност. Според тях вятърните електроцентрали ще повлияят негативно на миграцията на рибите, ще нанесе поражения и върху туризма в региона.

Законопроектът за изграждането на вятърни електроцентрали вносителите очакват да бъде гласуван в Народното събрание още през този месец. Ако той обаче не изпълнява конкретни критерии, рибарската общност в Крайморска Добруджа е готова да излезе на протести, посочи Виктор Лучиянов от Балчик. Според него такива вятърни съоръжения в морето ще оставят в историята редица видове риби по нашето крайбрежие.

"Ако това бъде гласувано и недай си Боже бъде реализирано, това ще е поредното предателство на нашите управляващи към хората на Крайморска Добруджа, съответно и на цялото крайбрежие", смята той.

Лучиянов е категоричен, че рибарската общност не е против изграждането на ветрогенератори в морето, но те не трябва да бъдат разположени в шелфовата зона. В законопроекта е записано, че съоръженията ще бъдат поставяни на разстояние между 20 и 50 км от брега. Според Виктор Лучиянов обаче, предвид спецификата на морето в шабленския и каварненския регион това не е достатъчно.

Във внесения законопроект депутатите дават пример и с вече изградените ветрогенератори в морето в съседна Румъния. Според Лучиянов не може да се направи сравнение как ще се отразят подобни съоръжения по българското крайбрежие, тъй като има специфични разлики в морето.

За да изразят още по-категорично мнението си, рибарите са готови и на масови протести.

"Рибарите никога не са били врагове на природата, те винаги са живели в хармония с природата. Явно има едни други хора, които са решили, че в момента ще реализират своите бизнес проекти за сметка отново на крайморските общности. Бъдете сигурни, че това ще бъде свързано с много сериозни протести".

#вятърни турбини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници