Франция е с нов премиер - гей от смесен брак

Франция е с нов премиер - гей от смесен брак
A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон назначи днес 34-годишния министър на образованието Габриел Атал за нов министър-председател в момент, в който Макрон иска да даде нов тласък на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент, съобщиха френски медии, цитирани от Ройтерс.

Смяната на премиерския пост няма непременно да доведе до промяна в политическия курс на страната, но дава сигнал за желание да се подобрят шансовете на центристката партия на Макрон на европейските избори през юни след общественото напрежение във връзка с пенсионната и миграционната реформи. Според проучвания партията му за момента изостава след крайнодясната формация на Марин Льо Пен с около 8 до 10 пункта.

Атал, близък съюзник на Макрон, който по време на пандемията от ковид стана говорител на правителството, ще заеме мястото на Елизабет Борн.

Един от най-популярните политици в страната според последните проучвания на общественото мнение, Атал се проявява като интелигентен министър, който се справя с лекота в радиопредавания и в парламента. Той ще бъде най-младият министър-председател на Франция и първият премиер - открит гей.

Атал, който е започнал работа в политическите институции на 23 години като служител в Министерството на здравеопазването, стана най-младият министър-председател на Франция, изпреварвайки социалиста Лоран Фабиюс, който получава високия пост при управлението на Франсоа Митеран през 1984 г., когато е на 37 години.

Ето още 11 неща, които трябва да знаем за Атал, новият ръководител на правителството на Франция, пише "Политико".

1. Отдавнашен привърженик на Макрон, но не е член на близкия кръг на президента

Новият министър-председател на Франция напуска Социалистическата партия през 2016 г., за да подкрепи президентската кандидатура на тогавашния министър на икономиката Еманюел Макрон. Въпреки трайната си подкрепа за президента, Атал никога не е бил посочван сред най-близките съюзници и довереници на Макрон, за разлика от министъра на въоръжените сили Себастиан Лекорню и бившия министър на земеделието Жулиен Денорманди, които също бяха посочвани като възможни кандидати за най-желания пост в правителството.

2. Експерт по комуникации с политически опит

В автобиографията на Атал влизат 10-месечна работа през 2018 г. като говорител на "Република, напред", промакронското движение, сега известно като "Ренесанс", и две години като говорител на правителството от 2020 до 2022 г. Периодът включва кандидатурата на Макрон за преизбиране и пандемията от COVID-19, по време на които Атал впечатлява с безупречни медийни изяви.

3. Първият в историята открит гей министър-председател

Габриел Атал прави каминг-аут малко след като влиза в правителството през 2018 г. и оповестява гражданския си съюз с настоящия лидер на "Обнови Европа" и вероятен водещ кандидат на "Ренесанс" за европейските избори през 2024 г. Стефан Сежурне. Двамата политически лидери вече не са във връзка, но никога не са потвърждавали публично раздялата си. Сежурне, който е известен с това, че защитава личния си живот, отказа да коментира статуса на връзката им за материал на "Либерасион".

4. Новият любим политик на Франция

През последните шест месеца рейтингът на одобрение на Атал рязко се повиши с нарастването на медийното внимание, което в крайна сметка доведе до това, че той изпревари бившия премиер и кандидат за президент Едуар Филип като най-популярния политик във Франция според проучване на IPSOS от декември.

5. Съучениците му вече са гласували за него като президент... преди 12 години

Политическите познания на Атал вече са напълно изявени по време на интервю, взето през 2012 г. по време на студентските му години, когато съучениците му от Sciences Po, неофициалното училище за политици в Париж, описват младия Атал като бъдещ президент.

6. Тормозен като тийнейджър

Атал е учил в престижното частно училище l'Ecole Alsacienne в Париж заедно с Хуан Бранко, бившия адвокат на Джулиан Асанж, противоречива обществена фигура. Той често е преследвал новия министър-председател в книга и в социалните мрежи. В телевизионно интервю Атал описва, че е бил обект на многократни хомофобски издевателства и посочва Бранко като виновник, описвайки адвоката като "обсебен" от него. Бранко отрича това.

7. Бивш социалист, спечелил уважението на консерваторите

Новият правителствен ръководител се присъединява към Социалистическата партия през 2006 г., преди да има законно право да гласува, но привлича благосклонното внимание на десни коментатори и политически фигури и е описан като политически хамелеон с няколко твърди позиции. Атал започва работата си като министър на образованието със забрана на абаите - дълги роби, които понякога се носят от мюсюлманките - в училищата - ход, който председателят на републиканците Ерик Киоти определи като "смел". Последният консервативен президент на Франция Никола Саркози е настоявал бившият министър на образованието да обмисли възможността да се кандидатира за президент през 2027 г., съобщава седмичникът La Tribune.

8. Той отказва да бъде министър на здравеопазването

Въпреки опита си в работата с бившия министър на здравеопазването от социалистическата партия Марисол Турен и управлението на официалната комуникация на правителството по време на пандемията от COVID-19, Атал отказва предложението да поеме ръководството на френската здравна система по време на мини-преструктурирането на правителството миналото лято.

9. Привилегировано възпитание

След назначаването му за министър на образованието, някои политически опоненти упрекват Атал, че в детството си е посещавал изключително частни училища. Въпреки че признава, че е имал "късмет", когато е израснал, Атал подчертава и "трудностите", през които е преминал, като посочва като пример развода на родителите си по време на интервю за френския телевизионен канал TF1. Бащата на Атал, филмовият продуцент Ив Атал, умира през 2015 г.

10. Смесен религиозен и културен произход

Бащата на Атал е от тунизийски еврейски произход и част от семейството му е депортирано по време на Втората световна война, според материал в профила на Le Monde, но е отгледан в православната вяра от майка си, която е от руски произход.

11. Любимец на Брижит Макрон

Като министър на образованието Атал работи в тясно сътрудничество със съпругата на Еманюел Макрон - Брижит, бивша учителка, която има усет към сектора. Двойката работи най-вече по изкореняването на тормоза в училищата, а френската първа дама подкрепя някои от политическите предложения на младия министър, включително стремежа му да изпробва задължителни униформи за учениците.

#Франция #Габриел Атал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници