Кой е Фито: Зловещият гангстер, предизвикал невижданите размирици в Еквадор

Кой е Фито: Зловещият гангстер, предизвикал невижданите размирици в Еквадор
A A+ A++ A

Адолфо Масиас Виламар, по-известен като „Фито“, е смятан за най-опасния и влиятелен престъпен лидер не само в Еквадор, но името му се прочува и из цяла Латинска Америка. Той е тартор на мощната престъпна организация "Лос Чонерос", за която се смята, че стои зад някои от смъртоносните бунтове в затворите през последните години.

Фито, за който се твърди, че поддържа тесни връзки с колумбийските и мексиканските картели, е смятан и за поръчител на убийството миналото лято на кандидат-президента Фернандо Вилависенсио - бивш журналист, влязъл в политиката. Вилависенсио многократно предупреждаваше, че е получава заплахи от Фито. Убийството стана по време на кампанията за президентските избори.

Дълго време Еквадор беше мирно убежище между най-големите износители на кокаин Колумбия и Перу, но през последните години насилието се разраства, тъй като вражески банди, свързани с мексикански и колумбийски картели, се борят за контрол.

Войните на бандите се разиграват предимно в затворите на страната, където престъпни лидери като Фито имат огромен контрол.

Кой е той?

Адолфо Масиас Виламар прекара по-голямата част от последните 12 години зад решетките. Той е държан в крилото с максимална сигурност на затвора в Гуаякил. "Лос Чонерос" контролират голяма част от комплекса в затвора La Regional, където е държан Фито. La Regional се намира в огромен затворнически комплекс, в който се помещават общо пет затвора, в който има над 12 000 затворници.

През август, след убийството на кандидат-президента Вилависенсио, Фито беше преместен за кратко в La Roca, по-малък затвор в същия комплекс, който се смята за по-безопасен поради по-малкия брой затворници. Тогава за безопасния му трансфер бяха нужни хиляди войници.

Полицията съобщи, че е забелязала липсата на опасния затворник рано в неделя сутринта и не може да го открие никъде в крилото на затвора. Президентът обяви незабавно извънредно положение в Еквадор, последвано от ескалация на насилието, избухване на коли бомби, а въоръжени мъже нахлува в телевизионно студио по време на ефир и взеха за заложници журналистите. Много чужди посолства спряха работа, а властите обявиха, че в страната се разиграва "вътрешен въоръжен конфликт".

Фито често се противопоставя на властите, като последно пусна "Narcocorrido", хитър музикален видеоклип, прославящ престъпните му подвизи, който е частично записан в затвора. Видеото показва как дуото Мариачи Браво пее заедно с дъщерята на Фито, известна в страната като "кралица Мишел", и възхвалява „човека на честта“, който според тях е престъпникът.

„Шапка ти свалям, Фито, баща ми“, пее дъщеря му и твърди, че „през неговите вени тече добра кръв“. На видеото се вижда как Фито гали бойно петле и свободно си бъбри със съкилийниците си. Фактът, че видеото може да бъде записано зад решетките, предполага, че забраната за електронни устройства в затвора масово е нарушавана.

Срещу Адолфо Масиас Виламар има повече от 10 дела за престъпления, включително убийства, грабежи, организирана престъпност и притежание на оръжия.

Фито в момента излежава присъда от 34 години.

Все още не е ясно дали той е успял да напусне комплекса на затвора в пристанищния град или може да се крие някъде вътре в него. Полицейски началник каза, че "нито може да потвърди, нито да отрече" бягство, нито може да каже от колко време осъденият е в неизвестност.

Стотици служители продължават да претърсват затвора. Това не е първото бягство на престъпния бос от зандана - преди време Фито успява да избяга заедно с 19 други затворници. Той бе на свобода близо година, преди да го върнат обратно в същия затвор с максимална сигурност.

#Фитоу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници