Нехамер: С нашето "не" за България и Румъния в Шенген "бръкнахме в раната" на ЕС

Нехамер: С нашето "не" за България и Румъния в Шенген "бръкнахме в раната" на ЕС

стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

"С нашето “не" за България и Румъния в Шенген “бръкнахме в раната" на ЕС", заявява в интервю за ZIB2 канцлерът на Австрия Карл Нехамер. "Той защити мерките на правителството за борба с инфлацията и не изглеждаше впечатлен от факта, че Австрия продължава да има най-високата инфлация в Западна Европа", пише австрийската медия във встъплението към интервюто с канцлера. Един от въпросите към него е за ветото на страната за приемането на България и Румъния в Шенген.

“С нашето “не" за влизането на България и Румъния в Шенген направихме много важен принос, като “бръкнахме в рана" на ЕС от една страна, като показахме, че Шенген в момента не функционира, тъй като 11 от 17-те държави членки извършват вътрешнограничен контрол", смята той.

“С това нашите решения са в полза на Европейския съюз, защото мислим в посока към решаване на проблемите. Ние засегнахме проблема, България и Румъния получиха пилотни проекти от Европейската комисия, тя ги финансира, за да бъдат укрепени външните граници. Ние дължим това на хората, дължим го, ние трябва да действаме и да се борим срещу нелегалната миграция. Оттогава има движение, има напредък в Пакта убежище и миграция", заявява Нехамер.

“Ние като партия успяхме да поставим отново на дневен ред темата за нелегалната миграция, да направим по-видим въпроса с опазване на външната граница и да "качим на лодката" държави като Италия и Франция, тъй като резултатът зависи от програмата, зависи от това дали можем да дадем правилен отговор на хората за европейските предизвикателствата. Опазването на границите е част от това и Италия, и Франция вече обединяват усилията си с нас", е заявил той.

#Карл Нехамер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници