Проклятието на Помпей: Зла участ споходи още една туристка

Проклятието на Помпей:  Зла участ споходи още една туристка

Pixabay

A A+ A++ A

Древното поверие, според което зла участ застига всеки,който отмъкне нещо от Помпей, се реализира за пореден път. Новата „жертва" е анонимна млада туристка, която се разболяла тежко и неочаквано, след като си отнесла за спомен три камъчета от Археологическия парк в подножието на Везувий.

Жената върнала откраднатото с писмо до директора на парка Габриел Зухтригел. За това съобщи самият той, публикувайки в туитър и снимка от писмото на английски с извинения за стореното. „Не знаех за проклятието. Не знаех, че не е трябвало да взимам камъните. В рамките на година след това разбрах, че имам рак. Млада и здрава съм и лекарите казват, че е само лош късмет. Моля ви, приемете извиненията ми и тези късчета. Съжалявам".

В плика с написания на ръка текст злощастната туристка поставила и парчетата пемза – това е пореста вулканична скала,образуваща се при изригването на пяна от течна лава.

СНИМКА Туитър/Grabriel Zuchtriegel

Това е само последният от десетките случаи през годините, когато посетители, откраднали си по нещо от Помпей, го връщат, защото са били застигнати от нещастие. Всяка година в археологическия парк до Неапол пристигат пакети и извинителни писма от всички краища на света от „разкаяли се крадци".

Погребаният под лава и прах древен град, който застива след изригването на вулкана Везувий през 79 г.сл.Хр., има от десетилетия славата на злокобно място.

естните карабинери помнят как преди три години анонимен човек им се обадил, за да им даде плик без адрес, но с канадска марка. След като го отворили, властите намерили пет фрагмента от Помпей –две парчета мозайка, част от стената на знатна вила „домус" и две парчета от амфора. Авторка на кражбата била канадката Никол, която разказала как навремето била 20-годишна и искала да се сдобие с „част от историята, която никой друг не можел да има". След като се върнала в родината си с откраднатото, животът й се променил радикално към по-лошо. Два пъти се разболяла от тумор на гърдата, семейството й било застигнато от финансови проблеми. Никол разтълкувала случилото се като следствие от „проклятието на Помпей". Парчетата история били заредени с негативна енергия, защото били свързани с разрушение. Никол не искала да предаде лошия късмет и на децата си, затова решила да върне предметите, пише "24 часа".

И друго канадско смейство си навлекло „гнева на Помпей" заради откраднатите от него артефакти. В писмото си съпрузите описали как отмъкнали камъни през 2005 г. По-късно се разкаяли за стореното, защото „не помислили за болката и страданията, изпитани от тези бедни хора при изригването на Везувий".



#Помпей #проклятие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници