Разбраха се, засега! Протестът на зърнопроизводителите се отменя (ВИДЕО)

Разбраха се, засега! Протестът на зърнопроизводителите се отменя (ВИДЕО)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

В бюджета имаме около 500 млн. повече от миналата година увеличение в аграрния сектор, спрямо миналата година. Има затруднение в него и оттам трябва да намерим баланса какво точно дефинираме като критични зони, кои са най-пострадалите сектори и как те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства неотчитайки съответните специфики.

Това каза пред медиите премиерът Николай Денков след провелата се среща в Министерския съвет със зърнопроизводителите и представители на Българската аграрна камара.

В нея участие взе и земеделският министър Кирил Вътев.

Причината е декларацията на зърнопроизводителите с искания и предупреждения за нови протести. В нея те настояват да получат извънредни субсидии от 20 лв./дка за загубите, които търпят от войната в Украйна. Цената на пшеницата била паднала до рекордно ниски нива от 350 лв./кг, които не покривали себестойността.

Денков обясни, че част от дискусията е свързана с това, че двете страни в тази дискусия влизат от различни гледни точки и посоки.

От разговорите станало ясно, че има три групи проблеми, добави премиерът.

“Първият е свързан с непосредствените нужди, в необходимостта от ликвидност в съответните стопанства, за да могат да продължат дейността си. Втората задача е да се подкрепи Министерството на земеделието и храните по отношение забавянето в законите, и третата група е свързана със задачи по отношение отстояване позициите на България на европейско ниво”, обясни Денков.

По думите му следващата седмица ще има нова среща, на която ще присъства и финансовият министър. На нея ще се види какви са възможностите за подкрепа и по отношение на секторите, които са пострадали от природните бедствия.

“Тази среща днес е прехождана от една друга 5-часова. Днешната беше много конструктивна и излизаме от нея с оптимизъм. Убеден съм, че ще стигнем до резултата, който търсим”, заяви и земеделският министър Кирил Вътев.

Той обеща, че ще се вдигне темпото на работа, въпреки че от началото на годината в министерството се работело как в рамките на този бюджет да се осигурят необходимите средства, които анализите показали, че обективно и реално са необходими.

“Дълъг разговор, но това, което за нас беше важно, защото едни цифри и бюджети се говорят навсякъде по медиите, е да се разбере, че тук говорим за нещо много нужно и важно”, добави и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му са намерили механизмът за работа за следващите няколко дни, защото тези действия изисквали спешност и бърза реакция.

“Надявам се до края на седмицата да сме изчистили декор по сектор ставките и нуждите, за да може следващата седмица, когато направим втората среща да излезем от нея с разписано черно на бяло какво ще де случва”, обясни Проданов.

По думите му ако те виждат от страна на държавата действия и се случи, това което искат като политики, няма причина да се стига до протестни действия.

#зърнопроизводителите #акад. Николай Денков #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници