ЕС призна Опозиционната коалиция от Доха за легитимен представител на народа на Сирия

ЕС призна Опозиционната коалиция от Доха за легитимен представител на народа на Сирия
Споразумение за сформирането на Национален сирийски опозиционен блок, който да представлява интересите на всички противници на Башар Асад, бе подписано на 11 ноември в столицата на Катар Доха. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз обяви Националната опозиционна коалиция, сформирана в Доха, за легитимен представител на сирийския народ.

Европейският съюз смята опозиционната коалиция, която се бори срещу режима на сирийския президент Башар Асад, за законен представител на стремежите на сирийския народ, потвърдиха външните министри на Съюза след срещата си в Брюксел, предаде БНР.

Те изразиха желание „коалицията да продължи да работи, като уважава принципите на човешките права и демокрацията, участието на всички опозиционни групи и всички сектори на сирийското гражданско общество".

„ЕС е готов да подкрепи новата коалиция и в отношенията й с международната общност," се казва в приета от министрите заключителна декларация в Брюксел.

Външните министри обаче не предложиха дипломатическо признаване на коалицията. Това може да се решава само от всяка страна поотделно.

Не бе прието предложението на Франция новата опозиционна коалиция да бъде призната „за единствения законен представител на сирийския народ".

Това би означавало, че ЕС прави окончателен избор на чия страна да застане в сирийския конфликт и в известен смисъл би позволило впоследствие да се пристъпи към оказване на всестранна подкрепа на сирийските бунтовници, пише ИТАР-ТАСС.

САЩ очакват от новата сирийска опозиционна коалиция да продължи да укрепва организационната си структура.

Споразумение за сформирането на Национален сирийски опозиционен блок, който да представлява интересите на всички противници на действащия сирийски президент Башар Асад, бе подписано на 11 ноември в столицата на Катар Доха.

В настоящия момент той е признат за единствен легитимен представител на сириийския народ от страните от Персийския залив, редица членове на Арабската лига и Турция, както и от Франция, която заяви намерение да акредитира посланик на опозиционния блок в Париж.

#ЕС #Доха #Сирия #Франция #Башар Асад #президент на Сирия #опозиция #бунтовници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници