Защо морбили се завръща и има ли риск от епидемия в България

Защо морбили се завръща и има ли риск от епидемия в България

БТА

A A+ A++ A

30 пъти повече случаи на морбили е имало в Европа през миналата година в сравнение с предходната 2022 г. Това предупреди СЗО преди ден, като предупреди, че вълна от дребна шарка е надвиснала на континента.

През третата седмица на 2024 г. в България e регистриран 1 случай на морбили, показват данните от Седмичния епидемиологичен бюлетин на Националният Център по заразни и паразитни болести

Над 42 хиляди случая на морбили е имало в Европа през 2023, като най-засегнатите държави са Казахстан и Русия, където заболелите надхвърлят числото 10 хиляди. Опасността обаче е съвсем близо и до нашата граница - само преди месец Румъния обяви пандемия от дребна шарка, след като бяха регистрирани 2 хиляди случая. Албания също днес предупреди, че има сериозен ръст на заболелите.

Каква е ситуацията у нас

Имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза в България е незадоволителен, алармираха през април на миналата година от Министерството на здравеопазването. През 2020 и 2021 г. процентът на имунизации е бил по-нисък спрямо предходните години.

През 2022 г. е регистриран ръст и при двата приема, но въпреки това детското население остава неимунно или незащитено. Това е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната, предупредиха от МЗ. Прилагането на две дози ваксини срещу морбили осигуряват защита от заболяване и свързаните с него сериозни усложнения при почти 100% от ваксинираните през целия живот, напомнят от ведомството.

Преди дни главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не смята, че има риск от развитие на епидемия от морбили засега. Но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.

Забравена болест ли е морбили?

Морбили е инфекциозно заболяване, което се предава лесно, особено на неваксинирани деца, а понякога развитието е сериозно и могат да настъпят усложнения, предупреждават лекари.

Дребната шарка е една от най-заразните човешки болести, която в миналото на всеки две-три години предизвиква епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се променя, когато така нареченият баща на съвременните ваксини Джон Франклин Ендерс разработва имунизация срещу морбили.

Първата ваксина е разрешена за употреба през 1963 г. и след това ваксинацията е разпространена масово. Но тъй като силно заразна, имунитетът в общностите трябва да е наистина висок - 95 %, за да се спре разпространението на болестта.

В днешно време тези стойности не се достигат и резултатът е избухване на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания загубиха статута си на държави, свободни от морбили.

Нидерландия също предупреди, че намаляването на обхвата в страната означава, че е по-вероятно морбили да се появи отново. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност заяви, че столицата е готова за десетки хиляди случаи поради по-ниското ниво на ваксинация през последните няколко години, което се е увеличило заради пандемията.

Данните от Лондон очертават "ужасяваща картина", казва Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини. "Не трябва да подценяваме сериозността на това послание", каза той тогава.

#морбили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници