Какво е морбили и колко е опасно

Какво е морбили и колко е опасно

canva

A A+ A++ A

От сайта на Здравното ни министерство "Плюс мен" обясняват подробно какво представлява заболяването морбили, как да го открием, опасно ли е, какви са превенциите и лечението.

enlightened

Какво представлява заболяването и кой го причинява?

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения.

Причинител на заболяването е морбилният вирус - Morbillivirus morbillorum.

Стайна температура и пряка слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано състояние той запазва инфекциозната си активност от няколко месеца до няколко години.

enlightened

Как се предава?

Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

enlightened

Как се открива?

Диагнозата на морбили се поставя на база клинично протичане на заболяването, на епидемиологични данни за имунизационно състояние (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили.

За потвърждаване на диагнозата се използва доказване на специфични антитела, изолиране на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК.

enlightened

Какви са симптомите?

Инкубационният период е от 11 до 21 дни, средно 12-14 дни.

Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, кихане, хрема, сълзотечение, светобоязън, груба, неповлияваща се от обичайното лечение кашлица и температура, достигаща до 38,5 - 39 ⁰С.

Децата стават апатични, плачливи, губят апетит. След кратко понижение или нормализиране температурата отново се повишава до 39 - 40 ⁰С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива етапно, като първоначално обхваща лицето (около носа и зад ушите), шията и горната част на гръдния кош. След това ангажира тялото и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта.

enlightened

До какви последствия може да доведе?

► Най-честите усложнения след преболедуване на морбили са:

► ушна инфекция, която може да доведе до загуба на слуха и глухота;

► диария;

► пневмония – основна причина за смърт от морбили;

► енцефалит – водещ до гърчове и умствена изостаналост;

► подостър склерозиращ паненцефалит – много рядко усложнение, водещо до смърт.

► 30% от преболедувалите морбили развиват усложнения;

► След преболедуване е характерна продължителна обща слабост, безсилие, повишена уморяемост.

enlightened

Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?

Морбили е една от най-заразните болести. При липсата на масова ваксинация около 95% от населението ще бъде заразено с морбилния вирус до 15 годишна възраст. Имунизация срещу морбили следва да се приложи на всички деца и възприемчиви възрастни.

Обхващането на всички деца с две дози ваксина срещу морбили трябва да е стандарт на всички национални имунизационни календари.

За национална елиминация на морбили е необходимо да се постигне ≥ 95% имунизационен обхват с две дози ваксина в страната.

В България задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва съответно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 годиниот живота на детето с ваксина MMRVaxPro.

Периодично, поради натрупване на неимунизирано население, в страната се регистрират епидемични взривове или епидемии с различен брой заболели.

През 2009-2011 г. в страната е регистрирана епидемия от морбили, засегнала над 24 000 лица, с 24 починали (20 от които деца).

Ползи от ваксинацията

Ако 1000 души заболеят от морбили, 1 или 2 от тях ще умрат; 50 ще развият инфекция на ухото; 40 ще развият пневмония или бронхит; 5 ще развият конвулсии; 1 ще развие енцефалит (възпаление на мозъка). 1 на 8 000 заболели деца до 2-годишна възраст ще развият подостър склерозиращ паненцефалит (мозъчна увреда), която може да се прояви години след преболедуване на морбили и е винаги смъртоносен. 1 на 6 000 заболели ще има проблеми с кръвосъсирването.

Ако 1000 души се ваксинират срещу морбили, 100 от тях ще съобщят за дискомфорт, зачервяване и оток на мястото на поставяне на ваксината или ще имат треска; до 10 от тях ще развият обрив 6 до 10 дни след ваксинация (който не е заразен); 1 на 22 000 ваксинирани лица ще проявят временни проблеми с кръвосъсирването; 1 на 10 милиона ваксинирани лица ще развие енцефалит.

#морбили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници