Няма мърдане! КАТ си събира всичко до стотинка от длъжниците

Няма мърдане! КАТ си събира всичко до стотинка от длъжниците
A A+ A++ A

Над 17 000 са платените фишове и наказателни постановления, за които нарушителят е получил съобщение през системата за сигурно електронно връчване. Системата работи от края на октомври миналата година.

Системата позволява нарушителите да бъдат санкционирани, дори и да не са получили на хартия наказанието си. От министерството казват, че от средата на декември миналата година до момента събраната от фишове и постановления сума е милион и 300 хиляди лева. Броят на изпратените спрямо платените нарушения остава малък, става ясно от данните на електронното министерство.

Пред системата за сигурно електронно връчване до момента са изпратени близо 205 000 известия за невръчени глоби по телефона (чрез SMS или Viber). А по електронната поща - 88 000 известия. Над 90% от нарушенията са за превишена скорост. Близо 41 000 глоби са връчени по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ.

Най-високата глоба, платена през системата, е за 1760 лв. Но това е с включената отстъпка, защото нарушителят я е платил в 14 дневния срок, който дава 30 процента отстъпка. Иначе глобата е била за 2 200 лв. От няколко дни пък през сайта на МВР също може да проверяваме и плащаме глоби.

В онлайн системата може да се заплащат ел фишове и наказателни постановления. Необходимите данни са ЕГН или номер на лична карта, номер на автомобила и шофьорската книжка. Припомняме, че досега, за да се проверят задълженията, се изискваше да се въведе номерът и серията на фиша.

Шофьорите получават 30% отстъпка, ако погасят задължението си до 14 дни след неговото връчване. Това може да се случи и след като МВР изпрати известие по вайбър, SMS или имейл. Уловката за длъжниците обаче е, че глобата се смята за връчена, ако линкът към съобщението бъде отворен. Глобата за превишена скорост е една от най-често срещаните санкции. Ако превишите скоростта в населено място, глобата започва от 20 лева:

за превишаване с 10 км/ч – с глоба 20 лв.;
за превишаване от 11 до 20 км/ч – с глоба 50 лв.
за превишаване от 21 до 30 км/ч – с глоба 100 лв.;
за превишаване от 31 до 40 км/ч – с глоба 400 лв.;
за превишаване над 40 км/ч – с глоба 600 лв.;
за превишаване над 50 км/ч – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва така:

за превишаване с 10 км/ч – с глоба 20 лв.;
за превишаване от 11 до 20 км/ч – с глоба 50 лв.;
за превишаване от 21 до 30 км/ч – с глоба 100 лв.;
за превишаване от 31 до 40 км/ч – с глоба 300 лв.;
за превишаване от 41 до 50 км/ч – с глоба 400 лв.;
за превишаване над 50 км/ч – с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

#КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници