Медик: Отпадането на медицинската бележка е опит да не се плаща за труда на лекаря

Медик: Отпадането на медицинската бележка е опит да не се плаща за труда на лекаря

pixabay

A A+ A++ A

„Медицинската бележка ще продължи да съществува под някаква форма – дали ще е отделен документ, или ще бъде прикачена към амбулаторния лист, ще я има. Лекарят ще трябва да положи труд за нейното издаване. Отпадането на медицинската бележка е опит да не се плати труда на лекаря. За мен е срамно в 21 век да обсъждаме въпроса трябва ли нечий труд да бъде заплатен”. Това заяви д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Медикът припомни, че всеки личен лекар е като отделно частно лечебно заведение. Според него няма как да бъде единна цената за издаване на медицинска бележка, защото това ще означава, че има картелно споразумение. „Цени от 20-30-60 лева са градски митове. Не вярвам някой да разполага с такъв касов бон. Цените в Пловдив, например, се движат между 2 и 5 лева”, каза общопрактикуващият лекар.

Относно идеята медицинската бележка да бъде заменена от амбулаторния лист, медикът коментира, че ще е трудно, тъй като в листа има и лични данни. „Тази информация не може да се подмята наляво-надясно. Бележката за болнични ще съществува, дори да е интегрирана с амбулаторния лист”, смята д-р Костадин Сотиров.

Идеята на Здравното министерство за изграждането на нов софтуер медикът коментира така: „Само преди 4 месеца ние, като данъкоплатци, заплатихме софтуер за издаване на електронни медицински бележки. Сега от МЗ захвърлят този софтуер и трябва да платим нови пари за същото нещо. Това прахосничество допустимо ли е?”.

#медик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници