Александър Стоянов: Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро!

Александър Стоянов: Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро!

canva

A A+ A++ A

Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро! Популизмът зад този ход е толкова болезнен и ляв, че чак боли. Оставяме обаче това на страна. Какво ще означава подобен ход за университетите?

Това коментира във "Фейсбук" Александър Стоянов

От гледна точка на администрацията и академичния състав това ще е манна небесна -
средство за неограничен прилив на пари от държавата към университетите, който няма да бъде обвързан с никакъв сериозен мониторинг от страна на обществото. Специалностите ще се запълват с куцо, кьораво и сакато, само и само за да има бройки и да се наливат държавните пари - т.е. нашите пари, в едно образование, което от години е под всякаква критика като ниво и успеваемост.

Подобно "опичане на работата" ще задълбочи и без това огромния проблем с качеството на преподаване. Професори и доценти на които приходите са им в кърпа вързани и гарантирани от държавата, ще изпаднат в тотален стазис по отношение на преподавания материал. Практиката една и съща лекция да се чете десетилетия наред без промени, ще се превърне в норма. Същевременно, студентите ще се държат на всяка цена в списъците, за да може да се точат сигурни пари от държавната поръчка бройки. Забравете за скъсани и изпаднали - ще има хора, които ще влачат с десетилетие, само и само за да може държавата да плаща за тяхното "обучение".

Авторите на този "ментален шедьовър" несъмнено са комунисти по дух, разбирания и липса на перспектива за бъдещето. Ходът е евтин трик, с който се цели привличане на академичните среди в подкрепа на съответната политика. Сигурен съм, че малцина ще са онези университетски дейци, които ще възроптаят срещу опцията да изкарват повече и по-сигурни пари.

Естествено големият губещ ще е обществото.
Първо - нашите пари ще плащат сметките за тази отвратително сготвена вечеря за глупаци. Второ - нашите деца ще продължат да получават ниско по своето качество и вероятно влошаващо се в дългосрочен план, обучение, отразено в изпразнено от съдържание дипломи. Трето - бизнесът ще бъде наводнен от пишманвишисти с отлични дипломи и нулева квалификация, които обаче претендират за баснословни стартови заплати, привилегии и предимства.

Българското общество, а и човечеството като цяло, не е узряло за безплатно и общодостъпно висше образование. С въвеждането на такива дотирани от държавата курсове реално ще се унищожи "висшето" във "висше образование". Смисълът на университетите е да предлага изключителни и специфични по ниво знания, които да обслужват индивидуалното развитие на студента в полза на него самия и на обществото, но в замяна на усилията и средствата на самия студент. Висшето образование е инвестиция, а не социална помощ.

Ако държавата толкова се е загрижила, нека увеличи броя на стипендиите за успех,
с които да се стимулират умни, но по-бедни младежи, които няма как да си позволят да учат във ВУЗ. Това е достойна и доказала се във времето практика. Това което се е доказало във времето като провал, е превръщането на специфични, ексклузивни форми на социално развитие в масово достъпни помощи. Масовостта и качеството почти никога не вървят ръка за ръка. Да раздаваш дипломи за висше образование под път и над път е като държавата да започне да печата пари и просто да ги дава на хората, за да си имат. В икономиката това води до инфлация, финансов колапс и кризи. В образованието ще доведе до обезличаване на висшето образование, наводняване на пазара на труда с некачествени кадри и в крайна сметка социален и икономически колапс за общество, пълно с висшисти, чиято квалификация е на ниво 10 клас. И всичко това, за да може няколко души с титли да се нагушат с нашите пари и след това да обслужват нечии партийни интереси.

#ВУЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"