Станишев: Управлението на Кабинета е с две Б-та – бедност и безработица

Станишев: Управлението на Кабинета е с две Б-та – бедност и безработица
Станишев заяви, че ГЕРБ са превърнали бюджетите, които представят по време на управлението си, в прокрустово ложе, в една проста финансова операция, чрез която отнемат социални права и орязват пари от социални дейности. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Управлението и  бюджетите на ГЕРБ се характеризират с две Б-та – бедност и безработица, инициалите на премиера Бойко Борисов, образно се изрази лидерът на БСП Сергей Станишев .

По време на редовния брифинг в централата на партията Станишев заяви, че ГЕРБ са превърнали бюджетите, които представят по време на управлението си, в прокрустово ложе, в една проста финансова операция, чрез която отнемат социални права и орязват пари от социални дейности, цитира го БГНЕС.

„За бюджета за 2013 г., внесен от управляващите, видяхме вяла дискусия на първо четене в НС, тъй като те дори не са в състояние да го защитят. Това показва некомпетентност и неспособност да се прогнозират икономическите процеси в страната“, коментира Станишев.

Според лидера на БСП изключително ниска е събираемостта на данъците и за 2013 г. от ГЕРБ планират още по-ниска събираемост в сравнение с кризисната 2009 г.

БСП няма илюзии, че ГЕРБ ще подкрепят алтернативния бюджет, готвен от левицата, но хората трябва да видят,че има възможност за различна политика, убеден е Станишев.

В рамката на алтернативния бюджет на БСП социалистите посочват възможностите за по-висока събираемост, за да може данъчните приходи да имат ръст от 967 млн. лв., което е съвсем реалистично, каза Станишев.

„Не е тайна, че контрабандата, неплащането на ДДС и акцизи се превърнаха в държавна политика. Предлагаме близо 150 млн. лв. неданъчни допълнителни приходи от по-добро управление на държавната собственост, която в момента се разпилява и се предоставя безплатно на близки до ГЕРБ субекти, но няма нужните приходи за държавата“, констатира лидерът на БСП.

От БСП предлагат цял пакет допълнителни приходи за осигурителната система в размер на близо 800 млн. лв. и чрез увеличаване на максималния месечен осигурителен праг на 3100 лв.

Левицата е предвидила и увеличаване на осигурителната вноска за пенсии и за фонд „Безработица“ от 1% на 2%, както и редица небюджетни мерки, които да подкрепят реалната икономика и заетостта - 600 млн. лв. заеми за Банката за развитие и подобряване на достъпа на малкия и средния бизнес до кредитиране.

Основният проблем на малкия и средния бизнес е кредитирането, затова Банката за инвестиции и развитие трябва да се активизира, смята Станишев.

От БСП предлагат допълнителни 650 млн. лв. за социални дейности, допълнителни 150 млн. лв.за здравеопазване, „което в момента е на изкуствено дишане“.

290 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители и 325 млн. лв. за подкрепа на местните финанси, предвиждат още от БСП в готвения алтернативен бюджет.

„България няма да излезе от тази криза без приоритизиране на разходите за образование, наука и научни изследвания“, смята още Станишев.

„ГЕРБ са похарчили на версия 6.5 млрд. лв., похарчили са фискалния резерв и са взели нови заеми. Пари, които ще плащаме всички заедно заради тяхната некомпетентност, управленска немощ и задоволяване на личните им интереси“, подчерта лидерът на социалитите.

Ливицата има и дълбоки съмнения, че планираните приходи и разходи в бюджета за 2013 г. са неизпълними за ГЕРБ, тъй като се трупат нови дългове - вътрешни и външни, заяви в експозето си, което илюстрира с таблици, депутатът от БСП Димчо Михалевски.

Той показа и схемата на данъците през годините на управление на ГЕРБ в сравнителен план. И в настоящия момент бюджетът може да събира допълнителни приходи, е неговата теза, която показа в цифри.

#Сергей Станишев #управление #БСП #ГЕРБ #бюджет #алтернативен бюджет #пенсии #безработица #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници