Осуетиха бомбен атентат срещу полския парламент

Осуетиха бомбен атентат срещу полския парламент
A A+ A++ A

Поляк бе арестуван по подозрение, че е подготвял бомбено нападение срещу парламента във Варшава по националистически и антисемитски подбуди, съобщи полската прокуратура.

По думите на прокурора Пьотър Красон заподозреният не се числи към нито една политическа партия, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Той обаче заявил, че в действията си се ръководи от националистически, антисемитски и ксенофобски възгледи.

Според прокуратурата радикалният националист планирал да взриви камион с четири тона експлозив край сградата на парламента, вероятно по време, когато вътре са президентът и премиерът.

Прокуратурата в Краков разкри, че следственото дело срещу предполагаемия атентатор е започнало на 5 ноември и със случая ще се занимава полската Агенция за вътрешна сигурност.

Прокурорите съобщиха още, че мъжът е бил учен, работил за краковски университет, и е успял да събере малко количество експлозиви, огнестрелно оръжие и детонатори с дистанционно активиране. Освен това се опитвал са привлече други хора да му помагат.

Полски тв канал, позовавайки се на източници, близки до разследването, съобщи, че полякът е копирал методите на норвежеца Андерш Беринг Брайвик, който миналата година уби 77 души с огнестрелно оръжие и бомба, ръководен от крайнодесните си възгледи.

Говорителят на полското правителство Павел Граш заяви, че случаят изглежда много сериозен.

По думите му възможните мишени на потенциалния атентатор са били президентът, парламентът и правителството, предаде „Ройтерс“.

#Полша #Варшава #атентат #Краков #Андерш Беринг Брайвик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници