Ирак предупреждава за "катастрофални последици за региона" след ударите на САЩ

Ирак предупреждава за "катастрофални последици за региона" след ударите на САЩ

Уикипедия

A A+ A++ A

Ударите на САЩ са нарушение на суверенитета на Ирак, обяви говорител на иракския премиер, цитиран от "Агенция Франс Прес".

Генерал Йехия Расул добавя, че ударите ще доведат до катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона.

Дамаск отговори на американските удари срещу иранските сили и съюзническите милиции в Ирак и Сирия, заявявайки, че американската окупация на сирийска територия не може да продължи.

В изявление, разпространено от новинарска агенция "Сана", сирийските военни казват, че редица хора са били убити и други са ранени,и са нанесени огромни щети на частни и обществени имоти, без да предоставят конкретни цифри, информира Би Би Си.

САЩ нанесоха удари по 85 цели в Сирия и Ирак тази нощ в отговор на атаката с дрон срещу американска военна база миналата неделя, при която загинаха трима войници.

Великобритания нарече САЩ свой "непоколебим" съюзник в събота и заяви, че подкрепя правото на Вашингтон да отговаря на атаки, предаде "Ройтерс".

"Обединеното кралство и САЩ са непоколебими съюзници. Не бихме коментирали техните операции, но подкрепяме правото им да отговарят на атаки. Ние отдавна осъждаме дестабилизиращата дейност на Иран в целия регион, включително неговата политическа, финансова и военна подкрепа за редица въоръжени групи", каза говорител на британското правителство в изявление.

Пентагонът обяви, че сега ще оцени въздействието на своя "многостепенен" отговор. Нови санкции бяха наложени и на висши членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), а девет лица бяха обвинени в подпомагане на финансирането на подкрепяни от Иран групи като "Хамас" и "Хизбула".

Иран също ще оцени загубите си и ще претегли отговора си. Бункерите, използвани от нейните елитни сили "Кудс" - един от осемте клона на Ислямската революционна гвардия на Иран, както и нейните съюзници, бяха насочени към тази първа вълна от удари. Но тази седмица се съобщава, че те са преместили най-старшите си функционери далеч от опасността.

Откакто войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа започна през октомври, американската армия е била атакувана най-малко 100 пъти в Ирак и Сирия, обикновено със смесица от ракети и еднопосочно атакуващи дронове.

САЩ изпратиха своето послание до Иран и неговите съюзници, че червената линия е премината, но и двете страни ясно дадоха да се разбере, че искат да избегнат още по-опасна ескалация. Което, само по себе си, не предотвратява риска от грешни изчисления и преценки.

По време на среща на външните министри на Европейския съюз в Брюксел върховният представител на блока по външната политика Жозеп Борел призовава всички страни да направят всичко възможно, за да се избегне "ситуацията да стане експлозивна". Борел не коментира конкретно американските удари, но повтори предупреждението, че Близкият изток е "котел, който може да експлодира".

В разговор в програмата "Днес" по Радио 4 на Би Би Си бившият командващ на силите на Обединеното кралство генерал сър Ричард Барънс отбеляза, че САЩ са сигнализирали, че ще действат, давайки на Иран "известно време да отстрани командирите си от опасност". Според него въпреки предприетите удари, фактът, че и двете страни са дали да се разбере, че няма ескалация, осигурява "нещо като предпазна мрежа".

"В обстоятелства, при които добрата воля се среща също толкова рядко, колкото и еднорозите, можем да видим, че ниското ниво на загуби продължава", добавя Барънс. Според него това едва ли ще се промени, докато "стратегическият модел не бъде променен" - или от тазгодишните президентски избори в САЩ, или от подобряване на ситуацията в Газа

Развитието на ситуацията накратко:

  • През нощта Съединените щати нанесоха удари срещу подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия, поразявайки най-малко 85 цели

  • Ударите бяха предприети в отговор на атака с дрон миналата неделя, насочена към американска военна база в Йордания, при която загинаха трима американски войници, а десетки други бяха ранени

  • Белият дом обвини Иран, а президентът на САЩ Джо Байдън предупреди: "ако навредите на американец, ние ще отговорим"

  • Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин каза, че САЩ "ще продължат да работят за избягване на по-широк конфликт", но ще предприемат всички необходими действия, за да защитят себе си и своя народ

  • Иран отрече да е замесен и определи обвиненията на САЩ като "неоснователни"

  • Според Централното командване на Съединените щати множество самолети и повече от 125 прецизни боеприпаси са използвани в ударите

Източник: Дневник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници