Израел предупреди жителите на Газа да се евакуират

Израел предупреди жителите на Газа да се евакуират
Малко по-рано във вторник стана ясно, че нов израелски удар е отнел живота на петима палестинци, а други двама са били ранени. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Израелските военновъздушни сили пуснаха листовки на територията на град Газа с призив към жителите да се евакуират и да напуснат домовете си „незабавно“.

Съобщението от израелските сили идва на фона на страховете, че армията е готова да осъществи сухопътна военна операция, посочва АФП, на която се позова Информационна агенция „Фокус“.

„За ваша собствена безопасност, вие сте длъжни незабавно да напуснете домовете си и да се преместите към централните части на град Газа“, гласят написаните на арабски език листовки, в които са назовани и определени пътища, които да бъдат използвани при евакуацията.

Малко по-рано във вторник стана ясно, че нов израелски удар е отнел живота на петима палестинци, а други двама са били ранени.

Същият ден египетският президент Мохамед Морси заяви, че израелската агресия срещу Ивицата Газа ще спре още този вторник.

Според Морски гротескната израелска агресия ще спре във вторник и усилията за постигане на примирие между палестинци и израелци ще дадат положителни резултати в идните часове, предадоха АФП и БГНЕС.

Египет е в основата на международните усилия за връщане на спокойствието в анклава, контролиран от ХАМАС. Той е подложен на израелската офанзива „Стълб на отбрана“, насочена срещу палестинските въоръжени групировки.

От началото на офанзивата миналата сряда 116 палестинци бяха убити в Газа, а около 920 бяха ранени, съобщиха медицински източници. Трима израелци също загубиха живота си.

Израел временно отложи възможността за сухопътна офанзива, като заяви, че иска да даде шанс на дипломатическите усилия. Според израелски медии Израел иска спазването на примирие от 24 до 48 часа, за да могат страните да постигнат траен мир.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова при визитата си в Кайро всички страни да прекратят незабавно огъня, заявявайки, че всяка нова ескалация ще постави в опасност целия регион“.

#ООН #Бан Ки-мун #мир #примирие #агресия #Палестина #Египет #президент на Египет #Мохамед Морси #Хамас #въздушен удар #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници