Какво се знае до момента за състоянието на крал Чарлз III?

Какво се знае до момента за състоянието на крал Чарлз III?

БТА

A A+ A++ A

Британският крал Чарлз III беше диагностициран с рак, само седмица, след като излезе от болница. Там той претърпя операция заради уголемена простата. Новината за новата, по-тежка диагноза на 75-годишния монарх официално бе съобщена от Бъкингамския дворец и светкавично обиколи света.

Новината предизвика вълна от съпричастност към кралското семейство от цял свят - както от потребители в социалните мрежи, така и от редица световни лидери.

Анализаторите пък отбелязват, че подобно обявяване на диагноза е прецедент и дори би могло да се определи като нарушение на вековна традиция от страна на Бъкингамския дворец, и то не само в монархическите среди. Аналогична ситуация се разви в началото на годината с военния министър на САЩ, който се лекуваше от рак на простата тайно, което доведе до голям скандал.

Любопитно е, че след като първоначално Чарлз III сподели за проблемите си с уголемената простата, се наблюдаваше вълна от хора, които искат да се прегледат. Сега се очаква същото да се случи и по отношение на онкологичните заболявания.

До момента се знае, че диагнозата на Чарлз е поставена сравнително навреме, поради което кралят е положително настроен и смята, че ще може да изпълнява своите задължения. Засега обаче той няма да се появява на публични събития. Неговите задължения в публичната им част ще бъдат поети от съпругата и сина му - кралица Камила и принц Уилям. Очаква се и сестра му Ан и брат му Едуард да излязат на публичната сцена. Именно това са четиримата души, които според закона за регентството се водят съветници на краля. Ако той прецени, че не може да изпълнява задълженията си, ще посочи един или двама от тях, които да поемат функциите му, свързани с ежедневната работа.

А както вече стана ясно, по-малкият син на монарха - Хари, ще пътува до Лондон от САЩ, за да посети баща си.

#Чарлз III

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници