Купуваме повече храни и по-малко други стоки, отчете НСИ

Купуваме повече храни и по-малко други стоки, отчете НСИ

canva

A A+ A++ A

През декември 2023 г. се наблюдава намаление на оборота с 0.6% спрямо предходния месец в сектора „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети", съобщи Националният статистически институт. Оборотът нараства с 0.7% спрямо декември 2022 г.

През декември 2023 г. е регистрирано намаление на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.7%, и увеличение с 1.1% при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия. Оборотът при автомобилните горива и смазочните материали запазва нивото от предходния месец.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, всички групи отбелязват спад, като по-значителен е при търговията с разнообразни стоки - със 17.1%.

През декември 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава увеличение с 9.2% на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Понижение е регистрирано при автомобилните горива и смазочните материали и нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - съответно с 3.6 и 3.2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-съществено намаление е отчетено при търговията с разнообразни стоки - с 10.9%. Нарастване отбелязват търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.7%, и с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1.3%.

#храни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници