Варненски земеделец прогнозира фалити на производители от сектора

Варненски земеделец прогнозира фалити на производители от сектора

БТА

A A+ A++ A

Прогноза за предстоящи фалити във земеделския сектор направи днес пред журналисти арендаторът от Варненско Пламен Николов.

Според него причината е, че стопаните няма да се справят с високите цени на горивата, торовете и семената на фона на ниските изкупни цени на продукцията им. "Ние искаме да сме коректни към банките, към доставчиците си и сме принудени да продаваме, макар че цените не ни устройват", каза още Николов.

Исканията на протестиращите са в две посоки - финансови и законодателни, уточни Николов. По думите му в нормативната база всяка година се правят нови и нови промени, при това без земеделците да бъдат предварително информирани, за да направят и те своите предложения.

Арендаторът коментира още, че не вижда как ще докаже, че е пострадал от вноса от Украйна. Той подчерта, че управляващите трябва да спрат да делят земеделците на големи и малки и да се въведат единни правила.

Във всеки сектор на земеделието има проблеми, но те се неглижират, посочи Николов, цитиран от БТА. Той каза още, че министърът трябва да мисли за всички, а не само за преработвателния бранш.

Протестът ще ескалира, ако не се стигне да някакви приемливи за земеделците решения от страна на управляващите, допълни Николов. И обобщи, че не може повече от 20 години стопаните в страната да създават стопанства и заради политически решения да стигнат до фалити.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници