Фермери блокираха десетки пътища и магистрали в цяла Испания

Фермери блокираха десетки пътища и магистрали в цяла Испания

БГНЕС

A A+ A++ A

Десетки пътища и магистрали в цяла Испания са блокирани от протеста на фермерите, който започна днес, но беше обявен още през миналата седмица. Прекъснат е достъпът до Валенсия и Мурсия, пристанището на Малага и централните пазари на Сарагоса и Валядолид.

Фермерите настояват за подобрения за селските райони, намаляване на изискванията на Общата селскостопанска политика на ЕС, спазване на закона за хранителната верига, справедливи цени на техните продукти и запазване на намалението на данъка върху дизеловото гориво в селското стопанство. Няколкостотин трактори са изкарани на улиците и магистралите, въпреки забраната на места от страна на местните власти, поради което се наложи намесата на полицията и Гражданската гвардия. Във Валядолид се стигна до арест на фермер заради нападение срещу агент на Националната полиция.

Напрегната е обстановката в Толедо, Арагон, Кастилия и Леон, Каталуния, Страната на баските, Ла Риоха. В интервю за държавната телевизия генералният секретар на Националната конфедерация на товарния транспорт Хосе Мария Кихано призовава фермерите да оставят шофьорите на камиони да работят, тъй като само от протеста във Франция загубите им се изчисляват на около 120 милиона евро.

Според Министерството на земеделието правителството на Педро Санчес е това, "което най-много е подкрепило сектора със значителна директна помощ, както и с трудови и фискални мерки“.

По думите им помощта възлиза на близо 4 милиарда евро за земеделските стопани и животновъдите през последните две години, от които 1 милиард и 380 милиона евро са били извънредна директна помощ. Публикуван е списък на 140 000 земеделски стопани, които ще се възползват от помощ от 269 милиона евро заради сушата.

#фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници