Фермери блокираха границата между Чехия и Словакия

Фермери блокираха границата между Чехия и Словакия

БТА

A A+ A++ A

Фермери от Чехия, Словакия и други страни блокираха границата между двете страни по време на протести с искания за по-малко бюрокрация и промени в европейската земеделска политика, предаде Ройтерс.

Те блокираха граничния пункт Ходонин-Холич със стотици трактори, много от които бяха украсени с чешки и словашки знамена. След протестиращите се виждаха и унгарски фермери. Преди това словашките фермери прекараха тракторите си през столицата Братислава.

Чешки и полски фермери частично блокираха и граничен пункт в североизточния край на Чехия, където десетки трактори бяха спрели край пътя, съобщава чешката новинарска агенция ЧТК.

По данни на Чешката аграрна камара, която е инициатор на днешния протест, около 3000 трактора вземат участие в днешните протести.

"Фактът, че протестират фермери навсякъде в ЕС е ясен знак, че Общата европейска земеделска политика трябва да се преформулира", се посочва общо изявление на камарата и на други фермерски организации. "Основната задача на селското стопанство е да гарантира хранителната сигурност и да произвежда качествена храна, като същевременно осигурява живота на фермерите".

Фермерите от Централна Европа протестират и срещу евтиния внос на зърно от Украйна и призовават Еврокомисията да промени това.

"Не протестираме срещу ЕС, а срещу несправедливите решения на Еврокомисията", заяви Андрей Гайдош, вицепрезидент на Словашката земеделска и хранителна камара. "Ние сме фермери, искаме да работим на полето, не искаме да седим пред компютрите и да попълваме формуляри".

#фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"