Мартин Димитров: СДС се вкарва в много неприятен филм на патерица на ГЕРБ

Мартин Димитров: СДС се вкарва в много неприятен филм на патерица на ГЕРБ
До тази ситуация не трябваше да се стига и никога не е имало подобен скандал с КС, каза пък зам.-председателят на „България на гражданите" Даниел Вълчев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

СДС се вкарва в много неприятен филм на патерица на ГЕРБ и е наивно да се смята, че номинираният за конституционен съдия президент Петър Стоянов не е знаел, заяви лидерът на Национален съюз „Единство" Мартин Димитров.

Според Димитров трябва да се изчака „след три дни и три нощи какво ще реши Петър Стоянов, може да реши да се откаже", цитира думите му БНР.

„Имаше огромна каша с Марковска. Този проблем беше прехвърлен от ГЕРБ и решението на Кабаиванов да поеме решаването му е голяма грешка. Сега вече той сам на себе си няма да вярва, че е опозиция", каза Мартин Димитров.

До тази ситуация не трябваше да се стига и никога не е имало подобен скандал с Конституционния съд (КС), каза зам.-председателят на „България на гражданите" Даниел Вълчев.

Според бившия образователен министър след скандала с номинараната и невстъпила в длъжност заради бламирането на президента Плевнелиев съдия Венета Марковска никой не е поел отговорността.

„Марковска беше избрана с гласовете на ГЕРБ. Остава загадка защо беше предложена тази кандидатура. Това не ни връхлетя като природна стихия, беше решение на управляващите. Господин Стоянов е уважаван човек. Скептичен съм към всички избори, които минават през парламента, защото там отговорността винаги се размива", коментира Вълчев.

Според него, ако президентът посочи един човек, отговорността е негова. Също така трябва да се търсят безспорни личности и кой ще ги номинира не е толкова важно.

„Ако ще е ясно кой носи отговорността, съм за това да бъдат разширени пълномощията на президента", каза оща зам.-председателя на партията на Меглена Кунева.

Според Вълчев налице е двуполюсен модел, но той не е ГЕРБ и БСП, а е между управляващите и гражданите.

Кандидатурата на президента Петър Стоянов за конституционен съдия е толкова безспорна, че не може да се говори за сделка между СДС и ГЕРБ, заяви по-рано във вторник лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Бившият син депутат Едвин Сугарев пък заяви, че е очевидно, че СДС в този си вид и с този си ръководител има намерение да бъде патерица на ГЕРБ и се опитва да прави този тип услуги.

Това демонстрирало, че ГЕРБ показват, че уж не държат да има техен човек в КС, опитвайки се да „изтрият срама от лицата като великодушно предоставят избора на СДС", смята Сугарев.

Кабаиванов е убеден, че ще получи широка подкрепа в парламента заради качествата на Стоянов и безспорния му авторитет, каза синият лидер, цитиран от БНР.

Според него СДС в момента не мисли за резервен вариант. Президентът Стоянов е казал, че трябва да уведоми международните партньори, с които работи, и че съзнава голямата важност на тази номинация.

До номинацията на СДС се стигна, след като в понеделник министър-председателят Бойко Борисов предложи на СДС, като най-стара дясна партия, да номинира свой представител в КС, като обеща подкрепа за него от депутатите на мнозинството.Премиерът каза още, че няма нищо против номинацията да е на Синята коалиция, стига да бъде избран „най-добрият и най-достоен за конституционен съдия".

От своя страна ДСБ обявиха, че няма да участват в процедура по избор на нов член на Конституционния съд от квотата на парламента без отмяна на предишното решение на Народното събрание.

Тъмносините са убедени, че без отмяна на решението на парламента за избор на Венета Марковска, единственото, което ще се постигне, е задълбочаване на конституционния проблем.

До кризата, която някои определят като институционална, дори конституционна, се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии миналата седмица.

Тогава дъжавният глава обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

Оттеглянето на президента се случи за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от Коалиция за България избраха зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд от парламентарната квота.

След избора Европейската комисия обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година.

Предупреждението дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че е имало сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите.

На заседание на правната парламентарна комисия от 16 ноември се реши, че ще се предложи Народното събрание да открие нова процедура за избор на съдия за попълване на квотата на Народното събрание в Конституционния съд, която да продължи до 30 ноември.

На 12 декември пък ще се проведе изслушването на кандидатите в правната комисия, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.

#СДС #ГЕРБ #„Единство“ #Мартин Димитров #Петър Стоянов #„България на гражданите" #Даниел Вълчев #КС #Конституционен съд #Венета Марковска #Емил Кабаиванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници