Зеленски уволни Залужни, изпрати го с топли думи и назначи нов главнокомандващ на армията ВИДЕО

Зеленски уволни Залужни, изпрати го с топли думи и назначи нов главнокомандващ на армията ВИДЕО
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал полковник Александър Сирски за главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Той заменя на поста генерал полковник Валерий Залужни.

По-рано днес Валерий Залужни се срещна с върховния главнокомандващ на страната и двамата са провели „важен и сериозен разговор“.

По думите му, на срещата е взето решение, че подходите и стратегиите имат нужда от промяна, съобщава УНИАН.

"В първите най-трудни дни на Великата война ние се изправихме срещу подъл и силен враг. Стояхме заедно. Нашата битка продължава и се променя всеки ден. Задачите от 2022 г. са различни от тези през 2024 г. Затова всеки трябва да се промени и да се адаптираме към новите реалности.

Можем да победим заедно.

Благодаря на всички, които са наблизо. Екипът на Генералния щаб, Министерството на отбраната, президента на Украйна. Гордея се с всеки един от Въоръжените сили на Украйна, който защитава бъдещето на нашите деца. Всички войници, сержанти и офицери. Прекланям глава пред всеки, който даде живота си за Украйна и свободата. Ние помним и ще отмъстим за всички. Украинците непременно ще победят", отбеляза той.

На свой ред Зеленски благодари на главнокомандващия за 2-годишната защита на страната и каза двамата са обсъдили кой може да влезе в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна.

"Обсъдихме от какво обновяване се нуждаят Въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой може да бъде в актуализираното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за такава актуализация е сега. Предложих Валерий Федорович да остане в екипа“, написа той.

Депутатът от Върховната Рада на Украйна Олексий Гончаренко също съобщи, че главнокомандващият ВСУ е освободен от длъжност. „Залужни е освободен от поста си на главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна“, написа той в Telegram.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров също потвърди новината, че е взето решение за смяна на ръководството на Въоръжените сили на Украйна.

За оставката на Залужни се говори неофициално от десетина дни. Също така се твърди, че той е решил да стане посланик в Лондон.

#Валерий Залужни #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници