ХАМАС твърди за примирие в Газа, Израел отрича

ХАМАС твърди за примирие в Газа, Израел отрича
Марк Регев, говорител на израелското правителство, заяви пред Си Ен Ен, че още не може да потвърди новината. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Израел и въоръжените групировки от Ивицата Газа се договориха за прекратяване на огъня от полунощ, съобщи „Ройтерс".

Агенцията цитира думите на Айман Таха от ХАМАС и допълни, че това е станало с посредничеството на Египет, предаде „Дневник".

„Постигнахме споразумение за примирие. То ще бъде обявено в 21 часа и ще влезе в сила в полунощ", казва Таха.

Марк Регев, говорител на израелското правителство, заяви пред Си Ен Ен, че още не може да потвърди новината.

„Нищо не е приключило, докато не се споразумеем окончателно. Все още не сме на финала", каза той.

Египетските държавни медии по-рано във вторник цитираха президента Мохамед Мурси да казва, че „този фарс с израелската агресия срещу Ивицата Газа ще приключи във вторник" и че „опитите за постигане на примирие между палестинската и израелската страна ще даде положителен резултат в следващите няколко часа".

Оттеглящият се политически лидер на ХАМАС Халид Мешал каза в понеделник, че прекратяване на огъня ще има, когато Израел спре военните си действия в Газа.

В Ерусалим късно във вторник се очаква да пристигне държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която в сряда ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху.

Малко по-рано един от военните предводители на ХАМАС в Газа призова ислямските милиции да не спират борбата, защото печелят битката.

52-годишният Мохамед Деиф е подозиран, че стои зад създаването на взривни устройства, отнели благодарение на атентатори-самоубийци живота на десетки хора в Израел. Той е от 20 години в челото на най-издирваните от Израел бойци.

Деиф повтори известната теза, че израелците нямали право и на един сантиметър от територията на Палестина и ще бъдат изгонени от нея.

Преди 10 години той оцеля в няколко опита на Израел да го ликвидира и от тогава никой не го е виждал. Думите му бяха разпространени чрез запис.

#Ивицата Газа #Израел #Палестина #Хамас #примирие #Египет #президент на Египет #Мохамед Морси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници