Българин дал 1400 лева за пици миналата година

Българин дал 1400 лева за пици миналата година

canva

A A+ A++ A

България е на трето място по ръст на поръчки на пица в Европа за 2023 г. спрямо предходната година, показват данни на компания за доставка по случай международния ден на пицата - 9 февруари, съобщиха от фирмата. Според данните през миналата година най-предпочитана пица е била вегетарианската "Четири сирена", следвана от "Наполи" и "Пеперони".

От компанията посочват и любопитен факт за консумацията чрез доставки у нас - столичанин е похарчил близо 1400 лв. за поръчки на пица през 2023 г. Друг е шампион по най-много поръчани пици за годината - близо 240 броя, което прави средно по 4 пици на седмица. Освен в София, отличници в консумацията на пица с доставка са били потребителите в Пловдив и Варна, като 70 процента от всички доставки през годината са реализирани в трите града.

Данните показват още, че българите предпочитат пицата за вечеря. 42 процента от поръчките са направени между 18:00 и 20:00 ч., а близо половината от всички доставки са реализирани в края на работната седмица - от петък до неделя. Пицата е била сред основните предпочитания на българите и за романтичната вечеря на Свети Валентин, като миналогодишният 14 февруари е бил денят с най-много поръчки за цялата 2023 г., а значителна част от тях са съдържали пица и цветя.

В съобщението за историята на пицата се отбелязва, че въпреки, че точният произход на пицата не е известен, пицата, която познаваме и обичаме днес, е създадена в Неапол през 19-и век. Популярността ѝ нараства първоначално само в Италия, като постепенно се превръща в предпочитана храна по целия свят.

#пица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници