Ето в кои сектори има най-голямо е увеличение на цените

Ето в кои сектори има най-голямо е увеличение на цените

canva

A A+ A++ A

Годишната инфлация в България се забави рязко през януари 2024 г. до 3,8% от 4,7% месец по-рано, сочат данните на НСИ.

За месец най-голямо е увеличението на цените в потребителската група "жилища, вода, електроенергия, газ и други горива" (повишение с 2,2%), при хранителни продукти и безалкохолни напитки (с 1,0%), в образованието (с 0,8%), здравеопазването (с 0,6%), ресторанти и хотели (с 0,4%), разнообразни стоки и услуги (с 0,5%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (също с 0,5%).

Намаление е регистрирано при цените в групата "облекло и обувки" (спад с 3,5%) и в транспорта (понижение с 1,7%).

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през януари 2024 г. се повиши с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се забави рязко до 4,0% от 5,0% през декември 2023 г. ноември.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Индексът на цените за малката потребителска кошница се повишава през първия месец на 2024 г. с 1,3% спрямо декември 2023 г.

Относно цените от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата най-сериозно повишение има при услугите (повишение с 3,7%), на хранителните продукти (с 1,1%) и на нехранителните стоки (с 0.1%).

#високи цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници