Денков: Ротацията може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел

Денков: Ротацията може да стане най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Премиерът акад. Николай Денков коментира пред журналисти отново породилото се напрежение около предстоящата ротация на правителството през март и неразбирателството в сглобката към този момент за това кой ще заема поста на външен министър.

На 6 март аз ще си подам оставката, има си нормална конституционна процедура, правителството продължава да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващото решение, така че тук няма драма, ако не му се пречи да работи. За Външно министерство трябва да се намери решение, което е приемливо и за двете страни. Това, което стана ясно, е, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се реализира, ако просто си сменим местата с госпожа Габриел.

Така премиерът акад. Николай Денков коментира пред журналисти в Мюнхен породилото се напрежение около предстоящата ротация на правителството през март и неразбирателството в сглобката към този момент за това кой ще заема поста на външен министър. Изказването му идва броени дни след твърдението на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че Денков трябва да смири егото си, както би станало, ако не му гласуват оставката.

"Има държави, в които това се е случвало. Денков трябва да забрави егото си, това какво ще прави, зависи от депутатите от парламента, които са го подкрепили. А какво ще стане, ако Денков абдикира и депутатите не подкрепят оставката", попита Борисов от кулоарите на парламента в петък.

Предстоящата ротация в България привлича вниманието и на останалите страни. Това коментира още Денков, който присъства на Конференция по сигурността в Мюнхен.

Всички казаха, че очакват този процес да е успешен, за да продължим да правим това, което правим досега. Няма какво ново да добавя. Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма. Нещо ново по тази тема не мога да кажа", каза Денков.

Попитан дали е готов за вариант, при който оставката на правителството не бъде приета в пленарна зала. "Правителството продължава да работи в оставка", повтори Денков.

Денков коментира, че по време на конференцията по сигурността в Мюнхен е станало ясно, че Европа е единна и трябва бързо да изгради своя отбранителен капацитет. Освен това е станало ясно, че има силна подкрепа на САЩ за Украйна.

"По отношение на България прави впечатление колко е важна ролята ни в Източния фланг", каза премиерът.


#акад. Николай Денков #ротация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници