Александър Павлюк: Готвихме се за руско нашествие още от есента на 2021 година

Александър Павлюк: Готвихме се за руско нашествие още от есента на 2021 година

uscc.org.ua

A A+ A++ A

Представители на командването на въоръжените сили на Украйна през есента на 2021 г. са отбелязали много високата вероятност Русия да започне широкомащабна военна агресия срещу страната. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк в интервю пред Радио "Свобода“, предава Агенция Фокус.

Офицерът отбеляза, че през юли 2021 г. е бил назначен за командир на операцията на Съвместните сили и след направен анализ през есента е разбрал "много високата вероятност да има пълномащабна война“.

"Все още беше трудно да се разбере нейния мащаб, но (фактът), че поне ще завладее територията на Луганска и Донецка област, беше очевиден. Тъй като ние анализирахме действията на противника, съответните му превантивни мерки, неговите разузнавателни функции, които изпълняваше на територията, по цялата линия на съприкосновение, по границата“, заяви Павлюк.

Според него е имало всички признаци, че украинските войски ще посрещнат противника не само от окупираните райони на Донецка и Луганска област от групировките на "Л/ДНР“, но и от територията на Русия.

"Затова още през есента започнахме да извършваме определени действия, за да го посрещнем успешно и да му нанесем максимално поражение. Осъзнавайки, че съотношението на силите и средствата беше и няма да бъде в наша полза, но все още нямахме опции - трябваше да оцелеем, защото цяла Украйна беше зад нас. Затова в продължение на пет месеца се готвихме да отразим пълномащабна агресия", разказа за първи път генерал-лейтенантът.

Той добави, че още през януари-февруари 2022 г. "получихме телеграми от Главно разузнавателно управление, в които се предполагаше, че такъв вариант е възможен“.

"И през месец февруари направихме всичко възможно да посрещнем противника достойно: всички позиции бяха максимално укрепени, всички възможни варианти на действие бяха изчислени, всички резерви бяха преместени - поне два пъти проведохме пълномащабна подготовка и бяха проведени много местни обучения“, посочи още Павлюк.

Офицерът отбеляза, че това е изиграло "може би решаваща роля“.

"За това, че първия ден, когато бяха поразени всички командни центрове, всички пунктове за управление, всички места, където трябва да има съсредоточаване на нашите войски и влакове, те (руските войски) удариха на празно място“, обясни той.

РБК-Украйна припомня, че след началото на мащабната инвазия в Украйна, първият "амбициозен план“ на руснаците да превземат Киев за три дни се е провалил. Битките завършиха с поражението на елитните войски на Руската федерация.

Руснаците не успяха да се придвижат поради взривяването на язовира от украинските въоръжени сили и наводнението на река Ирпен. Освен това многокилометрови колони от техника на подстъпите към Киев станаха цел за турските дронове "Байрактар“ ​​и артилерия. Без резерви руснаците се оказаха в капан, а настъпващите колони подкрепления бяха активно унищожавани от украинските въоръжени сили в Сумска и Черниговска области, припомня медията.

До 2 април 2022 г. украинските въоръжени сили си върнаха цялата Киевска и Черниговска области. На 47-ия ден от войната Сумската област е освободена. Руснаците обясниха отстъплението си като "жест на добра воля“.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници