Безплатните учебници – какво трябва да знаят родителите

Безплатните учебници – какво трябва да знаят родителите

canva

A A+ A++ A

Осигурени са средствата за безплатни общообразователни учебници за децата от VIII до XII клас от предстоящата 2024-2025 учебна година. Държавата предвижда 93 милиона лева. До този момент безплатни бяха само за ученици до VII клас.

122 милиона за познавателни книжки от I до IV група, учебници и учебни комплекти и за учениците в гимназиален етап. Това е заложената сума в проект на постановление, което предстои да се разглежда от Министерския съвет.

Здравка, която е родител на осмокласничка, споделя, че през изминалата година най-скъпо са излезли профилираните ученици. „Само за учебниците - горе-долу 100 и нещо. Испанският тази година ще ми струва около 300 лв. Ако и те са безплатни, това ще бъде супер за родителя. Но ако тях трябва да си ги плащаме - добре е държавата да помисли да продължава с тази помощ”, казва майката.

В края на учебната година предоставените учебници от държавата трябва да бъдат върнати в запазен вид, в противен случай родителите са длъжни да закупят нов. Учебниците ще се използват по три години до тяхната подмяна. Здравка е съгласна с тези условия и споделя, че е купувала до този момент винаги нови помагала. „Държа детето ми да е с чисто нови учебници, да се чувства спокойно. Разбира се, дъщеря ми си ги пази”, признава тя.

През последните години се забелязва покачване на цените на учебните пособия. Случвало се няколко деца да ползват един учебник, защото някои родители се затрудняват с набавянето им.

#Безплатни учебници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници