Иван Гешев: Реалната причина за разпита ми е Бойко Борисов

Иван Гешев: Реалната причина за разпита ми е Бойко Борисов

стоп кадър

A A+ A++ A

Формалният повод вероятно е някакъв разпит, реалната причина се нарича Бойко Борисов. Това каза бившият главен прокурор Иван Гешев преди разпита му в Националната следствена служба (НСлС).

По думите му той директно е отказал на Борисов да прекрати делата му "Барселонагейт" , за "чекмеджета" и „какво ли още не“. Обясних му, че съм главен прокурор на България, не на Бойко Борисов, добави той. Гешев посочи, че след това е последвал опит да бъде убит и скоростната му смяна, а причината е делото „Барселонагейт“. Той допълни, че това му е пето ходене за разпит, ако се брои и това миналата седмица при определената за разследващ наглавния прокурор и неговите заместниците Даниела Талева. Там бях разпитван за някакъв сигнал срещу Борислав Сарафов, уточни Гешев.

Страхът от мен направи правителството „Габриел“, добави бившият главен прокурор и отбеляза, че всички са се уплашили, и той е единственият, който се е изправил срещу системата. Гешев изтъкна, че са му трябвали още две седмици и България е щяла да бъде различна. Тези две седмици не ми ги дадоха нито Борисов, защото той щеше да е първият, нито Радев, отбеляза той.

Попитан дали ще се яви на изслушване в парламентарната комисията за дейността на Мартин Божанов – Нотариуса, след като вече един път не отиде, Гешев каза, че „тази комисия е супер смешна, защото със същия успех са могли да направят комисия и за "Цар Киро“. В крайна сметка се оказа, че явно Народното събрание (НС) се занимава с разкриване на престъпления, добави той. Бившият главен прокурор подчерта, че няма никакъв проблем да отиде на изслушването, просто тези хора са му „неприятни и е тъжно да се види до какво падение е достигнало българското НС“.

Ясно е, че тези снимки се пускат целенасочено от разследването, каза Иван Гешев във връзка с отстраняването на Живко Коцев като главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) и изтекли снимки в публичното пространство. По думите му в тази история няма невинни. Той уточни, че дали има контрабанден канал, или няма не е най-важното. Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, смяна на митниците, за да може да се финансират изборите и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят, смята бившият главен прокурор. Той каза, че е било ясно още преди две години, че Коцев е имал връзки с „тези контрабандисти“. Ясно е, че този канал се пазеше от „Продължаваме промяната – Демократична България“, когато бяха част от служебното правителство на Радев, ясно е, че след това се пазеха, когато на власт беше Кирил Петков, коментира Гешев.

Припомняме, че на 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник на Коцев.

#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници