ЕК очаква България в еврозоната "скоро"

ЕК очаква България в еврозоната "скоро"

canva

A A+ A++ A

"България работи усилено да изпълни изискванията за въвеждането на общоевропейската валута и очакваме да я приветстваме в еврозоната скоро". (Видеото е архивно.)

Това заяви еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес. Тя участва в среща, посветена на бъдещето на еврозоната, организирана в Европейския парламент в Брюксел от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Макгинес отбеляза, че 20 от 27-те държави в ЕС са част от еврозоната.

"Над 350 милиона души в ЕС използват еврото, то е втората по важност валута в света след американския долар", добави еврокомисарят.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю посочи, че еврото е израз на европейското единство.

"Разширяването на еврозоната ще бъде цел на институциите на ЕС в следващите години", добави той.

"България извърши мащабни реформи, подкрепяме пътя й към въвеждането на общата валута", каза Донахю. По неговите думи това е само въпрос на време.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов отбеляза, че нашата страна проявява разумност и предвидимост в областта на финансите.

"БНБ последователно се стреми със своя опит и независимостта, която отстоява, да проправи пътя към еврото в координация с ЕЦБ", допълни той и изрази увереност, че нашата страна ще влезе в еврозоната скоро.

"Виждам добри перспективи за моята родина, каза евродепутатът Емил Радев. Приемането на еврото е избор, който сме направили с присъединяването си към ЕС", посочи той.

Радев отбеляза работата на няколко български правителства в тази посока.

"Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени", подчерта той.

Евродепутът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) отбеляза, че половин милион българи са се подписали против въвеждането на еврото и немалко вярват, че ще станат по-бедни с присъединяването към еврозоната.

"Никое правителство никога не е обмисляла да напусне еврозоната", допълни той.

"Влизането в еврозоната е без алтернатива", каза Новаков. Той изрази очакване България да се присъедини към еврозоната от 1 януари догодина.

#евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници