Експерт: Морбили е тежко заболяване със сериозни рискове от летален край

Експерт: Морбили е тежко заболяване със сериозни рискове от летален край

canva

A A+ A++ A

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 300 000 регистрирани случая през миналата година.

"Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване в момента, риск от връщане на заболяването в България има. Под 90% е ваксинацията, за 2022 г. е 91%, което води до натрупване на възприемчиви индивиди, които са изложени на риск от вируса. В Румъния знаем за доста случаи на морбили и поради лесното пътуване е много очаквано скоро да имаме пробив на вируса и в България", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

По официални данни на НЦЗПБ в България има един случай на морбили, вероятно е бил вносен случай. Инкубационният период е до 21 дни.

"Общопрактикуващите лекари си обхващат пациентите според имунизационния календар. При отказ от родителите да имунизират децата си, почти нищо не може да се направи, което е грешка. Морбили е тежко заболяване със сериозни рискове от летален край", алармира епидемиологът.

Тя посочи, че един болен ще зарази между 12 и 18 негови контактни, освен ако не са преболедували или не са ваксинирани.

"Предава се по въздушно капков път. Започва с хрема, отпадналост, кашлица, температура 37-38 градуса, към 4-7 ден може да стигне 41 градуса. Очите са зачервени, появява се дребен обрив, който започва от лицето и се прехвърля към цялото тяло. Ако не иска човек да живее като отшелник, трябва да се ваксинира", категорична е д-р Христиана Бацелова.

Ваксинацията дава 96% гаранция от предпазване от разболяване при контакт, 2 дози са достатъчни за пожизнен имунитет.

"Сега бързо да се цели да се обхванат неваксинираните деца. Болният трябва да бъде хоспитализиран, морбили може да доведе до пневмония, което е най-честата причина за смърт при заболяването. Може да има и късни последствия към 7-10 години от преболедуването", каза още епидемиологът.

#морбили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници