Фермерските протести: Около 900 трактора пристигнаха в Брюксел

Фермерските протести: Около 900 трактора пристигнаха в Брюксел

БТА

A A+ A++ A

Около 900 трактора, по данни на местната полиция, са пристигнали в Брюксел на продължаващите фермерски протести, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Неин кореспондент съобщи, че тази сутрин няколко земеделци са успели да пробият полицейските заграждения и са започнали да замерят с яйца сградата "Лекс" близо до площад "Робер Шуман", където се помещава част от Съвета на Европейския съюз.

Полицаите на място са били принудени да отстъпят, след като фермерите са пробили барикадите и са започнали да замерят с тор силите на реда и техните автомобили. Полицейска кола е била смачкана от трактори.

Няколко пожара са избухнали по пътя на тракторите, оставящи зад себе насред пътя си бали сено и гуми. Един от тях е бил потушен от противопожарната служба.

Фермерите са започнали да пристигат в Брюксел рано сутринта в очакване на срещата на министрите на земеделието на страните членки на ЕС. Най-сериозният въпрос за обсъждане е търговско споразумение с МЕРКОСУР, за което ЕС в момента преговаря с няколко държави от Южна Америка. Докато белгийските фермери трябва да изпълняват строги условия, търговското споразумение ще отвори врати за месо и зърно, за чието производство безконтролно се използват най-различни хормони и пестициди.

"Ако фермерите няма да могат да произвеждат храна във Фландрия, тогава край на историята, както за нас, така и за потребителите", заяви представителят на фермерите Стийн Зелдерло.

Фермерите смятат, че ги използват като разменна монета за индустриалния износ от Германия и че правилата, които се прилагат за тях в Европа, ще бъдат отхвърлени в полза на по-евтините доставки на храна от Южна Америка.

Те също така отхвърлиха поетите от Европейската комисия ангажименти, като отлагането на задължителното оставяне за угар на определени ниви, определяйки ги като "капка в морето, която за известно време ще умиротвори фермерите".

"Няма да спасим земеделието така. Европа не разбира, че държи злато в ръцете си. Имаме най-плодородната почва в Европа в комбинация с най-благоприятния за производство на храна климат.

Правилата за безопасност на храните при нас в Белгия са също най-строгите в Европа", заяви Евелин Дедонкер от профсъюза "Обединени млади фермери".

Според нея по-евтината продукция подбива цената, която и без това е ниска, което кара земеделските организации да настояват за достойно заплашване. "Искаме да ни плащат за продукцията, а не със субсидии. Не искаме да бъдем зависими от някой, който да решава колко ще получаваме всяка година", каза в заключение Дедонкер.

#земеделци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници