Виктор Орбан отказа среща със Зеленски

Виктор Орбан отказа среща със Зеленски

ФБ/Виктор Орбан

A A+ A++ A

Срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и украинския президент Володимир Зеленски няма да се състои, докато Киев не възстанови правата на националното малцинство в Закарпатието, обяви министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто по време на пресконференция, излъчена в социалните мрежи, цитирана от РИА Новости.

"Докато Украйна не приеме закони, които възстановяват правата на унгарската национална общност, условията за срещата на върха не могат да бъдат изпълнени“, подчерта той.

По думите му в края на януари на среща в Ужгород той е изложил официалната позиция на Будапеща по този въпрос пред министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и ръководителя на кабинета на Зеленски Андрей Ермак.

"Ние дадохме документ, съдържащ 11 точки, какви решения са необходими от украинска страна, за да се разреши тази ситуация. Ние не искаме нищо повече, само връщане на правата, които унгарците в Закарпатието имаха. За съжаление трябва да кажа че отговорният документ не съдържа напредък в тази област“, ​​отбеляза той.

След преговорите в Ужгород Кулеба заяви, че Унгария и Украйна ще създадат обща комисия. Тя ще прецени какви проблеми могат да бъдат решени и ще представи резултатите на двете правителства в рамките на десет дни.

Сиярто на свой ред уточни, че документът, състоящ се от 11 точки, включва, наред с други неща, възстановяване на правния статут на малцинствените училища, възможност за полагане на финални изпити на унгарски език и неограничено използване на унгарски език във висшите училища, образование, култура, управление и обществен живот.

Зеленски покани Орбан в Украйна още през април 2022 г. През март 2023 г. Сиярто докладва за подготовката за посещението на министър-председателя. През декември държавните глави се срещнаха в Буенос Айрес на встъпването в длъжност на аржентинския президент Хавиер Милей, но впоследствие Орбан заяви, че това не може да се нарече среща, тъй като той и Зеленски само са разменили по няколко думи по време на престой на балкона.

#Володимир Зеленски #Виктор Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?