Развенчаване на митове за падането на косата + СЪВЕТИ

Развенчаване на митове за падането на косата + СЪВЕТИ

canva

A A+ A++ A

Падането на косата е естествено явление, което се случва ежедневно. Въпреки това, широко разпространеното убеждение, че губим 100 кичура коса на ден, може да бъде преувеличено. В тази статия ще разгледаме истината зад този мит и ще споделим няколко трика за поддържане на здрава и красива коса.

Митът за 100 паднали косми на ден

Идеята, че човек губи точно 100 косъма на ден, е често срещано погрешно схващане. В действителност количеството коса, което губим дневно, може да варира значително при отделните хора. Фактори като генетика, възраст, диета и цялостно здраве могат да повлияят на скоростта на косопад.

Според Американската академия по дерматология, загубата на до 100 косъма на ден се счита за нормална. Въпреки това, ако забележите, че губите повече коса от обикновено или ако косата ви изглежда по-тънка и по-малко обемна, важно е да се консултирате, за да определите причината и подходящото лечение.

Съвети за здрава коса

Правилно измиване
Използвайте шампоан, подходящ за вашия тип коса, и масажирайте нежно скалпа си, докато миете. Избягвайте грубото търкане, тъй като това може да повреди космените фоликули и да доведе до увредена коса. Също така се препоръчва да използвате балсам или маска за коса веднъж седмично, за да хидратирате и подхранвате кичурите.

Редовни подстригвания
Подстригването на краищата на косата ви на всеки 6-8 седмици може да помогне за предотвратяване на заплитане и накъсване. Освен това, премахването на увредената коса позволява на останалата част от косата ви да расте по-здрава и силна.

Ограничете топлинните обработки
Избягвайте да използвате сешоари, преси за коса и маши за коса твърде често, тъй като високите температури могат да увредят косата ви и да доведат до нацепване и накъсване. Ако трябва да използвате инструменти за топлинна обработка, нанесете термозащитен продукт върху косата си, за да създадете бариера срещу топлината.

Хидратирайте и подхранвайте
Пиенето на достатъчно вода през целия ден може да допринесе за цялостното здраве на косата ви, тъй като хидратираните кичури са по-малко склонни към накъсване и нацепване. Освен това използването на маски за коса, балсами и други овлажнители може да осигури на косата ви необходимите хранителни вещества, за да остане здрава и лъскава.

Здравословна диета
Яденето на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, може да осигури на тялото ви необходимите хранителни вещества за насърчаване на здрава коса. Някои хранителни вещества, като биотин, витамин С, витамин Е и омега-3 мастни киселини, са особено важни за здравето на косата.

Намалете стреса
Високите нива на стрес могат да окажат влияние върху цялостното ви здраве, включително здравето на косата ви. Участието в дейности за облекчаване на стреса, като йога, медитация или упражнения, може да помогне за насърчаване на здрава коса, наред с други предимства.

Грижа за скалпа
Поддържането на скалпа чист и без пърхот може да предотврати дразненето и възпалението, които могат да доведат до загуба на коса. Изберете нежен шампоан, предназначен за вашия тип скалп, и избягвайте да търкате прекалено силно, когато миете косата си.

#косопад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници