Румяна Бъчварова: При всички случаи е добре да имаме редовно правителство

Румяна Бъчварова: При всички случаи е добре да имаме редовно правителство

БНТ

A A+ A++ A

При всички случаи е добре да имаме редовно правителство и това правителство, което има ясна външна рамка, т.е. постигане на определени цели – еврозоната, Шенген, подкрепата за Украйна, трябва да започне работа и по големите теми. Това каза Румяна Бъчварова – бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на "Борисов“ 2, бивш посланик на България в Израел, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Един от приоритетите на управлението трябва да бъде цифровата трансформация. "Това е основният механизъм, през който ще се развива икономиката ни, регионите, а по някакъв начин и вътрешногруповите отношения в държавата. Само с иновации можем да направим стъпка напред“, подчерта Бъчварова.

Във фокуса на бъдещото управление трябва да бъде развитието на демократичните процеси у нас и ангажирането на хората в тези процеси. "На първо място излиза въпросът за това как най-адекватно може да отразим своето политическо мнение, своя вот. Въпреки че след няколко месеца предстоят избори и има опасност те да са малко по-сложни, ако имаме избори 2 в 1, никой в момента не се е обърнал към изборния закон, не е проверил как ще работят машините в една такава ситуация. Това също е много, много голяма тема, защото ако имаме такъв голям процент на невалидни бюлетини, каква е легитимността на демократично избраните институции?“, коментира Бъчварова.

Сред основните приоритети на правителството трябва да бъде и демографският проблем. В момента обаче няма демографски политики, не се и говори за тях. Изработването на такива изисква сериозни усилия, а резултатите от тях стават видни едва след 10-15 години, посочи тя.

"Демографията е само част от големия проблем – управлението на човешките ресурси в страната. Ние имаме нужда от определени специалисти, от определени квалификации, а за тях трябват хора. И трябват политики, които да могат да започнат да ги подготвят за тези роли, така, че те да се включат в определен момент в общия процес на развитие. Тези проблеми са свързани и ние трябва да се опитваме да ги решим в комплекс. Необходима е една обща визия за това накъде вървим“, обясни Румяна Бъчварова.

#Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници