НА ЖИВО Среща на президента с кандидата за премиер Димитър Главчев за връчване на мандата за съставяне на кабинет

НА ЖИВО Среща на президента с кандидата за премиер Димитър Главчев за връчване на мандата за съставяне на кабинет
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев даде на служебния премиер Димитър Главчев срок от 7 дни да състави служебен кабинет.

"Въпреки, че няма определен срок, за да се спестят средства чрез съвместяване на парламентарните избори и тези за Европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни", заръча Радев на новия служебен премиер, когото прие в президентството.

"Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени", каза още президентът.

По думите му партиите са направили това "чисто механично", без да отчетат някои елементарни положения.

"За да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на такава политическа криза, съвсем не е достатъчно. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача", коментира президентът.

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна криза, защото без да се състави правителство няма как да преминем и към провеждането на предсрочни избори.

Радев благодари на всички кандидати за служебен премиер, които са се отзовали на поканата му за разговор.

"Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, което те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. И съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени, както те самите споделиха, без изобщо и да са мислели за нея", каза президентът.

Той благодари на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази отговорна мисия.

"Аз ще Ви очаквам най-късно следващата събота със състав на служебен кабинет. Тогава ще поканя и представители на парламентарните групи за провеждане на задължителните консултации", обясни президентът.

По думите му конституционните промени са насочени към това напълно да се елиминира влиянието на президентската институция в съставянето на служебното правителство.

"Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията", каза той

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници