Част ли е река Дунав от водния Шенген?

Част ли е река Дунав от водния Шенген?

Ивайло Ангелов

A A+ A++ A

Страната ни вече официално е в Шенген по въздух. Но как стоят нещата с водата, където също беше обещан безвизов контрол? Затова сега се насочваме към един от най-натоварените гранични пунктове у нас - Дунав мост при Русе. Част ли е река Дунав от така нареченият воден Шенген?

Пресичането на границата с Румъния с кораб или автомобил ще става по стария начин - с всички гранични проверки. Най-потърпевши при преминаването на българо-румънската граница са превозвачите. Чакането понякога отнема денонощие.

"Дори и Дунав да беше част от водния Шенген, това пак не би променило нищо, казват превозвачите. Ако Дунав бе свободен воден път, това би довело до развитие на туризма", според собственик на кораб за разходки, разказва НОВА.

"Ако в момента решим да тръгнем, всичко е свъразно с проверка от митниците, ревизии, забавяне на хората като време. Един турист, като идва да се разхожда, той не иска да стои цял ден тук. Иска да отидем в Гюргево, да го вземем, да се качи на кораба, да го разходим в българския участък и след час-два да го върнем в Румъния", каза Валери Иванов - собственик на кораб.

Браншовите организации в транспорта не само, че не виждат ползи от влизането на България в Шенген по въздух и вода, но и предвиждат фалити.



#Дунав #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници