Депутатите заговориха за управлението след изборите ОБЗОР

Депутатите заговориха за управлението след изборите ОБЗОР
A A+ A++ A

Още преди да има служебно правителство и дата за изборите политиците заговориха за парламентарната конфигурация за след вота.

До скоро партньори, от скоро опоненти за вота на хората.

"С мероприятието на колегите от ПП чухме какви ли не лоши неща за нас, в същото време след изборите пак щели сме да си говорим. Аз ги съветвам да отидат, има една много хубава постановка: "Език мой, враг мой" - да я изгледах за тия два месеца, да намерят време, защото ако продължат по същия начин, просто няма да си говорим, а в същото време, да кажа на тези пратени говорители, които говорят от името на ГЕРБ и ДПС: и 150 депутати да имаме ГЕРБ и ДПС - правителство няма да има след изборите между само тези две партии", категоричен е Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Борисов: До този момент не знам да е поискана среща с кадри на ГЕРБ
"Рано е да говорим за резултати от изборите. Нека хората да решат. Може да имаме 161 и тогава ще мислиме отново.

БНТ: Но все пак, гледате ли към евроатлантическо мнозинство във формата като досега плюс ПП-ДБ?

- То беше такова досега. Само колегите се опитват да забравят някак си тези 9 месеца. Те са незабравими, така че няма как да ги забравят", коментира Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Кирил Петков: Борисов да си каже, че е управлявал с Пеевски
"Тук даже г-н Пеевски беше по-честен. Той каза, че там колкото и гласове да имат, ще си говорят. 160 ли каза? Докато Борисов каза, че нямало да си говорят. Време е да не се срамуват, да излязат, даже г-н Борисов да си каже "Управлявал съм с г-н Пеевски". Няма нищо лошо, но трябва да си го кажат. Целият български народ видя, че няма гласуване в зала, където те да не гласуват заедно. Те са неформална коалиция, която ще управляват заедно и след това", подчерта Кирил Петков - съпредседател на ПП.

"Виждат, че те обещават след изборите отново сглобката да продължи. Въпросът е защо тогава отиваме на избори? За да имаме старата нова сглобка", попита Корнелия Нинова - председател на БСП.

Същият въпрос отново противопостави ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Защо трябваше да бъде пратена България на тези избори? Няма нито един политически аргумент за това в момента", заяви Христо Иванов - ПГ на ПП-ДБ.

"Вината не е на ГЕРБ. Напротив, ГЕРБ единствена подписа това споразумение, заложи в него политическото решение и политическата воля, за да не отидем на избори", категорична е Рая Назарян - ПГ на ГЕРБ-СДС.

Докато избраният за служебен премиер съставя кабинет, политиците от най-големите коалиции в парламента казват, че стоят настрана.

"И не се меся. До този момент не знам да е поискана среща с кадри на ГЕРБ", подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това си е отговорност на господин Главчев. ДПС - ако някой бъде поканен, няма да приеме", заяви Пеевски.

ПП-ДБ отново призоваха Димитър Главчев:

"Да не предлага в състава на правителството си сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов", настоя Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ.

"Калин Стоянов е лично назначение на Бойко Рашков като вътрешен министър до последния му ден като шеф на една от най-важните дирекции - борбата с организираната престъпност", каза Борисов.

По-късно Петков написа, че Мария Габриел е предложила Калин Стоянов за министър. Вицепрезидентът Илиана Йотова се надява, че Димитър Главчев ще успее да представи в срок избора си на министри в новия кабинет.

"БНТ: Имате ли представа дали все пак г-н Главчев се консултира с президента какви министри да избере?
- Нямам такава информация и не вярвам, защото, според мен, президентът беше пределно ясен, тогава - когато връчи указа на г-н Главчев, че според новите текстове от Конституцията, няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет, няма как да носи тази отговорност. Това искаха народните представители, президентът да няма никакъв поглед към служебната власт, независимо от това, че очевидно има нарушение на разделението на властите, постигнаха го", заяви Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

Йотова: Не вярвам Главчев да се съветва с президента за състава на служебния кабинет
И отново връщане назад към спомените - кой точно е предложил списъка от хора, от които президентът да избира служебен премиер.

"Специално за Конституцията винаги през тези месеци сте чували, че подкрепям Христо Иванов и неговите предложения. Така че, аз дори не съм участвал", категоричен е Борисов.

"То е ясно кой го е предложил, вие виждате подписите - Христо Иванов и компания", посочи Пеевски.

"Идеята, че един човек е казал и всички останали като овчици са се наредили и са гласували, е унизителна за всички, и за Народното събрание", подчерта Христо Иванов - ПГ на ПП-ДБ.

Наред със свършеното в социалната сфера, енергетиката, помощта за Украйна, доскорошните партньори отчетоха още един успех.

"Това, което най ме радва, което ме прави щастлив, че в тея девет месеца сме повишили раждаемостта", заяви Борисов.

"По време на ГЕРБ - тези години тя е много ниска, ГЕРБ свършва да управлява и тя скача нагоре. Защо? Защото има безплатни детски градини, защото хората видяха сигурност", смята Кирил Петков - съпредседател на ПП.

А дали и избирателната активност ще скочи - предстои да разберем.

#Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници