Вдигат с 10% заплатите на българските военни

Вдигат с 10% заплатите на българските военни

Фейсбук/ВМС

A A+ A++ A

През 2024 година бюджетът за отбрана ще нарасне, каза пред журналисти във Варна министър Тодор Тагарев снощи. По думите му бюджетът ще достигне два процента от брутния вътрешен продукт. Имайки предвид ситуацията със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет, каза още министърът.

Той допълни, че няма достатъчно наблюдения, за да даде цялостна оценка на дейността на военния флот, но вижда желание да се усъвършенстват способностите му и ще се работи в тази посока, предаде БТА.

Министърът коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10 процента, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения. Това увеличение на възнагражденията показва разбиране и от правителството, и от Народното събрание, че нуждите на армията са съществени и разрешаването на проблемите с комплектоването е много важно, каза Тагарев.

На въпрос за изпълнението на проекта за бойните самолети F16, министърът посочи, че три такива „вече са на конвейера“. Той уточни, че планира през есента да посети САЩ, за да види на място строежа на машините. Министърът призова да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна. Не бива да се стряскат хората, няма нито такива намерения, нито някакви обсъждания, бе категоричен Тагарев.

Във Варна снощи министърът на отбраната бе гост на събранието-концерт, посветено на празника на Военноморските сили (ВМС) на Република България. Тържеството уважиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери, началникът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, много граждани.

Днес честванията по случай 144-ата годишнина от създаването на ВМС продължават с ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Военноморското училище в града.


#военни #заплати #Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници