След Путин: Тъкър Карлсън препита и Дугин, вижте цялото интервю (ВИДЕО)

След Путин: Тъкър Карлсън препита и Дугин, вижте цялото интервю (ВИДЕО)

Стоп кадър/YouTube

A A+ A++ A

Американският журналист Тъкър Карлсън е взел интервю от руския философ Александър Дугин. Видеозапис от разговора беше публикуван на страницата на Карлсън в социалната мрежа X (бивш Twitter), съобщи ТАСС. Журналистът нарече Дугин „най-известният политически философ в Русия“. „Неговите идеи се смятат за толкова опасни, че украинското правителство уби дъщеря му, а Amazon не продава книгите му. Разговаряхме с него в Москва“, пише Карлсън.

Тъкър Карлсон представя събеседника си така: "Александър Дугин е най-известният политически философ в Русия. Неговите идеи се смятат за толкова опасни, че украинското правителство уби дъщеря му и Amazon няма да продава книгите му. Говорихме с него в Москва."

В Интервюто Дугин прави кратък анализ на историята на западната (англо-саксонска) традиция във философията и обществено политическо развитие.

Според Дугин класическият либерализъм, породил демокрацията и идеята за политическо управление основаващо се на властта на мнозинството се превръща в нов либерализъм, който е враждебен към мнозинството и е основан на властта на малцинствата, който по този начин се превръща а в съвременна форма на либерален тоталитаризъм.

Този процес естествено произтича от историята на характерната за английската философия представа, че съществуват само единичните отделни обекти и индивидуални неща, а общото и идеите не съществуват реално, а само в мисленето.

В историята на философията това схващане се нарича "номинализъм" и неговият смисъл накратко е, че общото е само име, а не обективно съществуваща реалност. Номинализмът е характерен за английската философска традиция.

В различие от това "реализмът" е схващане, което счита общите идеи за реално съществуващи, подобно на идеите на Платон.

Това е важно за разбиране на смисъла от казаното от Дугин, който в друго интервю противопоставя западните демокрации, които са либерални и индивидуалистични на Русия с обяснението "ние сме реалисти".

Така, според Дугин, процесът, започнал преди векове и "освободил" индивида от държавата, традиционните ценности и религиозните общности достига до освобождаване на индивида от крайните форми на общо битие с други индивиди – разрушава се общността, основана на пола (джендъра) и накрая до освобождаване от самата човечност като обединяваща хората хуманност и идеята за изкуствен интелект.

Тази тенденция в развитието на западните общества среща силно противопоставяне в Русия при управлението на Путин, където идеята за национална общност и традиционните ценности са идеал, в което Дугин вижда и първопричините за съвременната русофобия.

Тъкър Карлсън вече интервюира руския президент Владимир Путин. Интервюто беше пуснато на 8 февруари и има над 200 милиона гледания. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че с този разговор Путин е постигнал основната цел на интервюто - да пробие информационната блокада на Запада и да бъде чут.

Източници: Гласове, МК, logo.blog.bg

https://logo.blog.bg/politika/2024/04/30/interviu-na-tykyr-karlson-s-aleksandyr-dugin.1908053

#Тъкър Карлсън #Александър Дугин #"мозъкът на Путин"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите