България с гнили домати и гнила политика в очите на световните медии

България с гнили домати и гнила политика в очите на световните медии
Основният факт на българския живот остава скалъпеният преход след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабежи, за които вина носят местните елити и Вашингтон, отбелязва „Гардиън". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Доматената революция" на поета Николай Колев-Босия не беше подмината и от английския вестник „Гардиън", който го описа като български поет с брада като на Толстой, написал на шестте водещи институции в държавата как смята да ги замеря с домати.

„Всички вие, ръководите институции, които са директно отговорни за състоянието на страната в последните години. Не мога да стоя повече заложник на надеждата и добрите маниери", пише Колев, цитиран от изданието, предаде БГНЕС.

След като Босия успя да хвърли първия си домат по сградата на парламента, той беше арестуван. Това обаче само предизвика гнева на обществото, което се организира в социалната мрежа и миналия уикенд осъществи „доматена революция".

Изданието отбелязва, че ползата от демонстрацията не е била особено голяма, но въпреки това Колев е имал право.

Още миналат седмица „Ройтерс" писа, че стотици българи, провокирани от поет с рошава коса, са протестирали пред сградата на парламента в събота, някои от тях хвърляха домати, наричайки действията си „доматена революция" срещу корупцията.

Българите, които са живели по времето на комунизма, с носталгия си спомнят за тогава по време на всяко гласуване. Хиляди пък емигрират, за да помагат на семействата си.

Основният факт на българския живот остава скалъпеният преход след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабежи, за които вина носят местните елити и Вашингтон.

София има малко дългове и националната икономика е стабилна, пише „Гардиън", добавяйки обаче, че предвид световната икономическа криза, една трета от домакинствата се лишават от елементарни услуги и основни храни. 8% дори пропускат да се хранят, според Световната банка.

Според изданието България е в правото си да се обърне към ЕС за помощ, защото европейските проекти биха й помогнали.

„Земя, която е имала уникална култура преди по-голямата част от Европа изобщо да остави някоя следа, както и създателка на кирилицата, не трябва да бъде подценявана", пише „Гардиън".

„Трансперънски интернашънал" отбелязва, че България е изпреварила Гърция като най-корумпираната държава в Европейския съюз, а Центърът за проучване на демокрацията в София отчита даването на 150 000 подкупа от българи всеки месец.

„Уикилийкс" пък разкрива как организираната престъпност се е занимавала не само с подкупите, но и директное  участавала в избирането на властта.

Изданието отбелязва, че премиерът Бойко Борисов, който е бивш пожарникар и бодигард с черен колан по карате, е водил кампанията си с обещанието за борба с корупцията, но три години след влизането му във власт, все още не е доказал, че е достатъчно твърд, за да действа.

#Николай Колев #Босия #домати #протест #„Гардиън" #България #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници