Костов иска Синя коалиция, но против съюз с БСП и ДПС

Костов иска Синя коалиция, но против съюз с БСП и ДПС
Лидерът на ДСБ заяви, че непримиримостта към БСП и Доган е мотивирала дясната партия да заяви веднага, че „при каквито и да е обстоятелства" не може да бъде в коалиция с тях. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ДСБ е категорично „за" Синя коалиция, за единна и истинска десница, заяви в доклада си пред Десетото Национално събрание на партията лидерът Иван Костов.

Костов подчерта, че не се радва за случващото се в СДС, тъй като единната истинска десница е загубила още една своя опора, предаде БГНЕС.

„Тежко са ударени организирани членове, симпатизанти и избиратели на дясната коалиция, каза още Костов.

Той добави, че от ДСБ не могат да  останат безучастни, когато уж „сестринската партия" ГЕРБ успя в едно разрушително начинание, което е мечта за посткомунистите още от момента, в който направихме своето първо самостоятелно правителство, допълни той.

„Но този успех на Борисов и Цветанов е частичен. В парламента има Синя коалиция, има ни нас, ДСБ", категоричен бе Костов.

Лидерът на ДСБ заяви, че непримиримостта към БСП и Доган е мотивирала дясната партия да заяви веднага, че „при каквито и да е обстоятелства" не може да бъде в коалиция с тях.

„Тази наша позиция е естествена и логична последица от дълбоките ни идейни и ценностни различия, от саботирането им на демократизацията и модернизацията на България, от нашето категорично осъждане на техните пороци и вредни корупционни управленски практики", каза Костов.

Споре него БСП и ДПС не са пряк съперник за доверието на избирателите, а такива са ГЕРБ и партията, представяща се за Движение „България на гражданите", „която е поредният опит на хора от кръга на Сергей Станишев и на ренегати-кариеристи да откраднат демократичните гласове".

Костов посочи, че срастването на властта на последните три правителства с монополите е основната причина България да затъва вече четвърта година в икономическа криза и депресия. Злоупотребите с господстващо положение са във всички ключови сектори – енергетиката, земеделието, храните, лекарствата, медиите, застраховките. Монополните цени, често превишаващи международните, намаляват реалното потребление на домакинствата и убиват семейния, малкия и среден бизнес.

Според ДСБ тези злоупотреби с цените са довели до закриването на значителна част от фирмите - 1/3 в строителството, близо половината в търговията, значителна част в индустрията и услугите, добавяйки, че над 300 000 души са спрели да се сигуряват и почти всеки трети млад българин е без работа.

„Единствено икономическият растеж увеличава ниските доходи и намалява високата безработица. За него са нужни инвестиции. У нас те намаляха драматично и причина за това е, че предварително разпределеният и затворен от олигарсите пазар не допуска откриване на нови производства", категоричен беше Костов.

Той посочи още, че България е единствената страна в ЕС, в която масово обират селски домове.

„Стигнахме до безпомощното признание на отговорния вицепремиер, че страната ни е "оазис на организираната престъпност".У нас властва беззаконието. Има отказ от правосъдие. Законът не се прилага еднакво за всички. Правозащитните и съдебните ни органи са под постоянно критично наблюдение от ЕС", подчерта Костов.

От ДСБ предлагат радикална реформа на МВР, прокуратурата и съда, включително промяна на Конституцията.

Костов припомни, че преди четири години от Синята коалиция са предложили на ГЕРБ силни и конкретни реформаторски политики, които да решат проблемите на икономиката, здравеопазването, социалното дело, усвояването на европейските фондове и съда. Предлаганите реформи обаче не са извършени заради популистките страхове на управляващите, каза още Костов.

#ДПС #Иван Костов #Синя коалиция #БСП #ДПС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници