Цацаров не искал да бъде като Филчев, Татарчев и Велчев

Цацаров не искал да бъде като Филчев, Татарчев и Велчев
Председателят на Окръжния съд в Пловдив смята, че не главният прокурор е прокуратурата, а прокуратурата са хората, които работят в нея. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Децентрализация и облекчаване на натоварването на магистратите ще са основните приоритети на единия от тримата кандидати за главен прокурор  Сотир Цацаров.

Председателят на Окръжния съд в Пловдив смята, че не главният прокурор е прокуратурата, а прокуратурата са хората, които работят в нея, предаде думите му Дарик.

Той сподели, че би искал да промени ролята на главния прокурор, без обаче да променя нещо в специализацията и екипността в разследването.

Според Цацаров изборът за освободения пост от Борис Велчев трябва да бъде таен, вотът да е честен, а гласуването да бъде определено чрез жребий. Мандатът на самия главен прокурор обаче трябва да бъде намален от  седем на пет години.

На журналистически въпрос дали прокуратурата се проваля в дела срещу организираната престъпност, Цацаров подчерта, че това се отнася само за определени случаи.

Според него причините са еднакви грешки при разследването, при събирането на доказателства,  както и при използването на СРС.

„Големият проблем е огромният юруш в началото, свързан с всякакъв медиен шум. Разследването започва шумно, шумно, шумно. Когато разследването завърши обаче безславно, пред медиите излиза един прокурор, който обира негативите", смята още Цацаров.

Към това той добави, че СРС-та не са краен способ за разследване, а нормален, който се използва от прокуратурата в рамките на разумната достатъчност.

Той категорично се противопостави срещу връщането на смъртното наказание, както и срещу премахването на затвора без право на замяна.

„Човек не може да се оцени с една дума, няма човек в черно, няма човек в бяло. За истинската оценка трябва време", такава оценка даде Цацаров за последните трима главни прокурори.

„Не искам да приличам на Никола Филчев. Не съм толкова колоритна фигура като Иван Татарчев. Борис Велчев направи всичко, което можеше за седем години, за да измъкне прокуратурата в ситуацията, която беше", каза още Цацаров.

Той сподели още, че след 20 години в наказателното правораздаване да заеме поста на нов главен обвинител в страната е огромно предизвикателство за един юрист с идеи и с желание да промени нещо в системата, в която работи.

#Сотир Цацаров #прокуратура #децентрализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници