Галина Тонева мечтае прокуратурата да стане класическа магистратска администрация

Галина Тонева мечтае прокуратурата да стане класическа магистратска администрация
Освен това зам.-главният прокурор би искала още да въведе тотално нова система на атестиране. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако кандидатурата й за нов главен прокурор бъде избрана, Галина Тонева би реализирала мечтата си прокуратурата да стане класическа магистратска администрация, сподели самата тя.

Освен това зам.-главният прокурор би искала още да въведе тотално нова система на атестиране, която няма да подменя правилата, въведени от Висшия съдебен съвет (ВСС), но ще отчита индивидуални показатели за прокурорите, предаде Дарик.

Тонева, която е единият от тримата кандидати за поста, също като Сотир Цацаров (първият номиниран за мястото на Борис Велчев – бел. ред.),  смята че мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален, но с право за преизбиране за втори такъв, съответно четири години с право на още толкова.

Тонева сподели, че не би променила посоката на започналата вече промяна - работата в екипи, децентрализацията, намаляването на натовареността, повишаването на квалификацията и специализацията, но би заложила на разместване на щатовете, с което свободните щатни бройки да се насочват натам, накъдето има нужда.

Според кандидата за главен прокурор използването на СРС-та трябва да бъде намалено, за да се използват по предназначение.

Тя също смята, че най-тежкото наказание в България - доживотен затвор без право на замяна,  трябва да бъде премахнато, но с уточнението, че въпросът е поставен рано и се нуждае от обществено обсъждане.

Тонева каза още, че е за декриминализиране на даването на подкуп, както и за понасянето на наказателна отговорност при вписване на невярна сума в нотариалните актове. Не е съгласна обаче  неплащането на осигуровки да се третира като престъпление и е срещу повдигане на обвинение за проповядване на религия.

Според Тонева бившият главен прокурор Иван Татарчев е „изключителен джентълмен", Никола Филчев пък е „мрачен и затворен, но добър юрист", а Борис Велчев тя определи като „дипломат и демократ".

#Галина Тонева #главен прокурор #администрация #атестиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници