Гугушева поиска проверка срещу себе си в Етичната комисия към ВСС

A A+ A++ A

Номинираната от СДС за конституционен съдия Галя Гугушева депозира молба пред Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС), с която настоява да се направи проверка във връзка с изнесените публикации срещу нея в медиите.

По-рано в петък стана ясно, че срещу в парламентарната комисия на парламента са постъпили два сигнала срещу Гугушева.

Единият от тях е подаден от пловдивския адвокат и преподавател Петър Ванев за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Ванев посочва в сигнала си до комисията, че в рамките на няколко часа е подготвил „елементарен правен анализ по данни на публичните регистри в Република България за имотното и финансово състояние на Галя Гугушева и най-близките й роднини”.

Той е установил, че фамилия Гугушеви, посредством редица търговски дружества, осъществява спекулативни имотни сделки и финансови трансфери с неясен произход към и извън България.

„По никакъв повод не бих искал да набеждавам г-жа Гугушева, но като гражданин и практикуващ юрист съм силно озадачен как магистрат от такъв висок ранг, заедно със синове, майка и съпруг, реализират, предимно с офшорни фирми, финансови операции и сделки с недвижими имоти, възлизащи на десетки милиони", коментира адвокатът.

Гугушева от своя страна отрече да в сигнала срещу нея да се съдържа някаква истина.

Тя обясни, че е видяла публикациите, свързани с адвокат Ванев и още в четвъртък е внесла своя отговор в Народното събрание, който обаче не бил изнесен на електронната страница на парламента.

„Аз съм магистрат, всичко, което съм притежавала в продължение на годините, съм декларирала. Нямам основание да се тревожа. Но това е моят орган, за мен той е важен – Комисията към ВСС. За мен е важно да се извърши проверка на всичко това, което се тиражира в медиите", обясни Гугушева, след като внесе молбата, предаде БГНЕС.

Тя изрази учудване защо сигналът срещу нея е публикуван незабавно, но не и отговорът й и добави, че се надява причината за това да е някакъв технически проблем.

„Моят отговор е много конструктивен, той е по точки – така, както са зададени въпросите от г-н Ванев, на всеки въпрос има отговор. Резюмето е, че нищо вярно няма!", подчерта единственият кандидат за конституционен съдия, след скандала с Венета Марковска.

Гугушева продължава да е кандидат за конституционен съдия и е категорична, че няма основания да се срамува от каквото и да е.

Галя Гугушева, според процедурните правила приети от НС ще бъде изслушана в парламентарната правна комисия на 12 декември.

Гласуването в пленарна зала ще бъде на 19 декември. Вече стана ясно, че етичната комисия към ВСС ще бъде сезирана от нейния председател Ясен Тодоров още в понеделник.

Все още обаче не е ясно дали проверката ще приключи до 19 декември. На този въпрос и самата Гугушева не успя да отговори в петък.

#СДС #Галя Гугушева #Висшия съдебен съвет #ВСС #България #НС #Петър Ванев #Венета Марковска #КС #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници